Оксид азоту як фактор який ініціює і підтримує розвиток запалення в тканинах пародонта у хворих на хронічний генералізований пародонтит І–ІІ ступеня тяжкості на тлі паразитозів
PDF (Русский)

Ключові слова

хронічний генералізований пародонтит
паразитози
оксид азоту

Як цитувати

Савєльєва, Н. (2020). Оксид азоту як фактор який ініціює і підтримує розвиток запалення в тканинах пародонта у хворих на хронічний генералізований пародонтит І–ІІ ступеня тяжкості на тлі паразитозів. Експериментальна і клінічна медицина, 69(4), 151-153. вилучено із https://ecm.knmu.edu.ua/article/view/633

Анотація

Встановлено, що в крові хворих на хронічний генералізований пародонтит (ХГП) з паразитозами (ентеробіозом, токсокарозом, лямбліозом) як I ступеня тяжкості захворювання, так і II ступеня тяжкості підвищений вміст оксиду азоту. У хворих на ХГП без паразитозів достовірне збільшення концентрації оксиду азоту в сироватці крові відзначалося тільки при II ступені тяжкості захворювання. Отримані дані свідчать про те, що у хворих на ХГП з паразитозами вже на ранніх стадіях запального процесу оксид азоту виступає важливим прозапальним фактором, тоді як у хворих на ХГП без паразитозів у запальний процес оксид азоту включається у разі II ступеня тяжкості захворювання. Визначення вмісту оксиду азоту дозволяє оцінити ефективність терапії, прогнозувати перебіг захворювання.
PDF (Русский)

Посилання

Оксид азота и перекисное окисление липидов как факторы эндогенной интоксикации при неотложных состояниях / П.П. Голиков, Н.Ю. Николаева, И.А. Гавриленко и др. // Бюл. эксперим. медицины. – 2000. – № 7. – С. 6–9.

Синяченко О.В. Оксид азота в терапевтической практике / О.В. Синяченко, Т.В. Звягина. –Донецк: ООО «Юго-Восток ЛТД», 2001. – 258 с.

Гмурман В.Е. Теория вероятностей и математическая статистика / В.Е. Гмурман. – Москва: Высш. образование, 2007. – 479 с.

Гланц С. Медико-биологическая статистика / С. Гланц. – Москва: Практика, 1999. – 459 с.

Лакин Г. Ф. Биометрия / Г.Ф. Лакин. – Москва: Высш. шк., 1990. – 352 с.