Оксид азоту як фактор який ініціює і підтримує розвиток запалення в тканинах пародонта у хворих на хронічний генералізований пародонтит І–ІІ ступеня тяжкості на тлі паразитозів - Н.М. Савєльєва (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Встановлено, що в крові хворих на хронічний генералізований пародонтит (ХГП) з паразитозами (ентеробіозом, токсокарозом, лямбліозом) як I ступеня тяжкості захворювання, так і II ступеня тяжкості підвищений вміст оксиду азоту. У хворих на ХГП без паразитозів достовірне збільшення концентрації оксиду азоту в сироватці крові відзначалося тільки при II ступені тяжкості захворювання. Отримані дані свідчать про те, що у хворих на ХГП з паразитозами вже на ранніх стадіях запального процесу оксид азоту виступає важливим прозапальним фактором, тоді як у хворих на ХГП без паразитозів у запальний процес оксид азоту включається у разі II ступеня тяжкості захворювання. Визначення вмісту оксиду азоту дозволяє оцінити ефективність терапії, прогнозувати перебіг захворювання.