Вплив гіперкалорійного раціону харчування вагітних щурів на морфофункціональний стан печінки
PDF (Русский)

Ключові слова

морфофункціональний стан печінки
гіперкалорійна дієта
вагітні щури

Як цитувати

Кузнецова, М. (2020). Вплив гіперкалорійного раціону харчування вагітних щурів на морфофункціональний стан печінки. Експериментальна і клінічна медицина, 78(1), 25-30. вилучено із https://ecm.knmu.edu.ua/article/view/354

Анотація

Досліджено морфофункціональний стан печінки 7 піддослідних щурів, що отримували впродовж вагітності незбалансоване харчування з надлишком вуглеводів і жирів, і 6 щурів групи контролю. Морфологічні зміни органа у піддослідних щурів полягали в дискомплексації балочно-радіарної будови, білковї дистрофії гепатоцитів, підвищенні регенераторної активності печінки і стромально-паренхіматозного індексу в тканині печінки. Функціональні порушення проявлялися розвитком диспротеїнемії, гіперліпідемії, гіперглікемії, гіперкетонемії. Це свідчить про наявність ризику розвитку у тварин фіброзу печінки, жирового гепатозу і ЦД 2-го типу.
PDF (Русский)