Фактори ризику розвитку цукрового діабету 1-го типу у дітей раннього віку
PDF (Русский)

Ключові слова

діти
фактори ризику
штучне вигодовування
цукровий діабет 1-го типу

Як цитувати

Помазуновська , О. (2020). Фактори ризику розвитку цукрового діабету 1-го типу у дітей раннього віку. Експериментальна і клінічна медицина, 69(4), 80-85. вилучено із https://ecm.knmu.edu.ua/article/view/614

Анотація

Проаналізовано вплив епідеміологічних факторів під час вагітності, антропометричних даних на ризик розвитку цукрового діабету 1-го типу. Встановлено, що діти раннього віку від матерів з наявністю факторів акушерського ризику (мимовільний аборт в анамнезі, ГРІ в 12−24 тижнів гестації, нераціональне харчування під час вагітності, спадкова обтяженість по ЦД 1-го і 2-го типів) мають статистично значущий ризик формування ЦД 1-го типу в ранньому віці. Особлива увага приділяється особливостям вигодовування дітей раннього віку. Встановлено, що розвиток ЦД 1-го типу у дітей корелює з ненормованим за віком вживанням основних нутрієнтів (жирів, білків, вуглеводів) і з порушеннями принципів раціональності жирового та білкового навантаження.
PDF (Русский)

Посилання

Атлас диабета IDF: www.idf.org/diabetesatlas. − 2013. − P. 22–82.

Зелінська Н.Б. Стан надання спеціалізованої допомоги дітям з ендокринною патологією в Україні у 2010 році / Н.Б.Зелінська,С.І. Осташко, Н.Г. Руденко. Режим доступа: http://www.mif-ua.com/archive/article/17758

Питерс-Хармел Э. Сахарный диабет: диагностика и лечение / Э. Питерс-Хармел, Р. Матур / пер. с англ. Н.А. Федоровой. – Москва: Практика, 2008. – 496 с.

Болотова Н.В. Значение преморбидных факторов и характера вскармливания в формировании метаболического синдрома у детей и подростков / Н.В. Болотова, С.В. Лазебникова, А.П Аверьянов // Вопросы детской диетологии. – 2006. – № 6. – С. 5–8.

Факторы риска сахарного диабета. Дефицит инсулина. Режим доступа: http://medicalplanet.su/Patfiz/182.html

Особливості вигодовування дітей першого року життя в Україні та його вплив на частоту реакцій харчової гіперчутливості, захворюваність у дітей перших 2 років життя / С.Л. Няньковський, О.С. Івахненко, Д.О. Добрянський та ін. // Здоровье ребенка. – 2010. – № 3. – С. 156–160.