Фактори ризику розвитку цукрового діабету 1-го типу у дітей раннього віку - Помазуновська , О.П. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Проаналізовано вплив епідеміологічних факторів під час вагітності, антропометричних даних на ризик розвитку цукрового діабету 1-го типу. Встановлено, що діти раннього віку від матерів з наявністю факторів акушерського ризику (мимовільний аборт в анамнезі, ГРІ в 12−24 тижнів гестації, нераціональне харчування під час вагітності, спадкова обтяженість по ЦД 1-го і 2-го типів) мають статистично значущий ризик формування ЦД 1-го типу в ранньому віці. Особлива увага приділяється особливостям вигодовування дітей раннього віку. Встановлено, що розвиток ЦД 1-го типу у дітей корелює з ненормованим за віком вживанням основних нутрієнтів (жирів, білків, вуглеводів) і з порушеннями принципів раціональності жирового та білкового навантаження.