Анотація
In press
Карагінани – це група біополімерів, що широко зустрічаються в червоних морських водоростях. В харчовій промисловості комерційні карагінани використовуються як емульгатори, стабілізатори, загусники та гелеутворювачі для покращення якості, структури та сенсорних властивостей багатьох продуктів. Незважаючи на те, що карагінани класифікуються як загальновизнані безпечні речовини для споживання людиною, численні дослідження показали, що ці харчові добавки, особливо ті, що мають за структурою випадкову конформацію спіралі, можуть мати несприятливий вплив на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. У статті ми проводимо оцінку інтенсивність генерації Активних Форм Кисню АФК в лейкоцитах крові щурів при карагінан-збагаченій дієті, як ризик формування окиснювального стресу. Було продемонстровано, що генерація АФК лейкоцитами крові у щурів, що перорально вживали каппа-карагінан (κ), йота-карагінан (ι), лямбда-карагінан (λ), мала суттєво статистично вищі значення інтенсивності флуоресценції 2',7'-Дихлордигідрофлуоресцеїну (DCF) не тільки в порівнянні з контрольною групою, а також між дослідними групами. Вживання напівочищеного карагінану не викликало статистично значущих змін в генерації АФК в лейкоцитах крові щурів даної експериментальної групи. Робиться висновок, що вживання карагінан збагаченої дієти призводить до підвищеної продукції АФК лейкоцитами, що може спровокувати пролонговані патологічні зміни в органах і тканинах організму. Найбільш значні зміни генерації АФК в лейкоцитах крові щурів були виявлені за умов перорального вживання κ- та λ-карагінанів, застосування напівочищеного карагінану у вигляді 1 % розчину не впливало на генерацію АФК в лейкоцитах.
Ключові слова: карагінани, лейкоцити, активні форми кисню, щури.
Посилання
Liu F, Duan G, Yang H. Recent advances in exploiting carrageenans as a versatile functional material for promising biomedical applications. Int J Biol Macromol. 2023;235:123787. DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2023.123787. PMID: 36858089.
Jafari A, Farahani M, Sedighi M, Rabiee N, Savoji H. Carrageenans for tissue engineering and regenerative medicine applications: A review. Carbohydr Polym. 2022;281:119045. DOI: 10.1016/j.carbpol.2021.119045. PMID: 35074118.
Liu F, Hou P, Zhang H, Tang Q, Xue C, Li RW. Food-grade carrageenans and their implications in health and disease. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2021;20(4):3918-3936. DOI: 10.1111/1541-4337.12790. PMID: 34146449.
Kimilu N, Gladys-Cieszynska K, Pieszko M, Mankowska-Wierzbicka D, Folwarski M. Carrageenan in the Diet: Friend or Foe for Inflammatory Bowel Disease? Nutrients. 2024;16(11):1780. DOI: 10.3390/nu16111780. PMID: 38892712.
Borsani B, De Santis R, Perico V, Penagini F, Pendezza E, Dilillo D, et al. The Role of Carrageenan in Inflammatory Bowel Diseases and Allergic Reactions: Where Do We Stand? Nutrients. 2021;13(10):3402. DOI: 10.3390/nu13103402. PMID: 34684400.
Jomova K, Raptova R, Alomar SY, Alwasel SH, Nepovimova E, Kuca K, et al. Reactive oxygen species, toxicity, oxidative stress, and antioxidants: chronic diseases and aging. Arch Toxicol. 2023;97(10):2499-2574. DOI: 10.1007/s00204-023-03562-9. PMID: 37597078.
Varela CD, Farhana A. Biochemistry, Superoxides. 2023 Feb 6. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024. PMID: 32310442.
Liguori I, Russo G, Curcio F, Bulli G, Aran L, Della-Morte D, et al. Oxidative stress, aging, and diseases. Clin Interv Aging. 2018;13:757-72. DOI: 10.2147/CIA.S158513. PMID: 29731617.
Veenith T, Martin H, Le Breuilly M, Whitehouse T, Gao-Smith F, Duggal N, et al. High generation of reactive oxygen species from neutrophils in patients with severe COVID-19. Sci Rep. 2022;12(1):10484. DOI: 10.1038/s41598-022-13825-7. PMID: 35729319.
Mittal M, Siddiqui MR, Tran K, Reddy SP, Malik AB. Reactive oxygen species in inflammation and tissue injury. Antioxid Redox Signal. 2014;20(7):1126-67. DOI: 10.1089/ars.2012.5149. PMID: 23991888.

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.