Нутритивний статус у хворих на хронічну хворобу нирок V Д стадії, які лікуються перитонеальним діалізом
PDF

Ключові слова

перитонеальний діаліз
нутритивний статус
суб’єктивна глобальна оцінка
виживання

Як цитувати

Шимова, А. (2020). Нутритивний статус у хворих на хронічну хворобу нирок V Д стадії, які лікуються перитонеальним діалізом. Експериментальна і клінічна медицина, 84(3), 80-85. https://doi.org/10.35339/ekm.2019.84.03.13

Анотація

Обстежено нутритивний статус 145 хворих з хронічною хворобою нирок V Д стадії, які лікуються перитонеальним діалізом. Застосовано лабораторні, антропометричні, функціональні методи обстежень. У процесі дослідження нутритивні розлади діагностовано у 55,2 % пацієнтів, які лікуються перитонеальним діалізом. Аналіз виживаності між групами хворих з різним нутритивним статусом дозволив констатувати, що виживаність хворих є достовірно вищою в групах з нормальним НС або легким ступенем НР, ніж у групах з середнім або важкими ступенем нутритивних порушень.
https://doi.org/10.35339/ekm.2019.84.03.13
PDF

Посилання

Blumenkrantz M.J. (2012). Methods for assessing nutritional status of patients with renal failure. Am. J. Clin. Nutr., vol.33, pp.1567–1585.

National Kidney Foundation (2000). K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Nutrition in Chronic Renal Failure. Am. J. Kidney Dis., vol. 35, pp. 1–140.

Young G. (2001). Nutritional assessment of continuous ambulatory peritoneal dialysis patients: An international study. Am. J. Kidney Dis, vol. 17, pp. 462–471.

Abdu A. (2011). The nutritional status of continuous ambulatory peritoneal dialysis patients at a Johannesburg hospital. S Afr J Clin Nutr, vol. 24 (3), pp. 150–153.

Naeeni A., Poostiyan N., Teimouri Z., Mortazavi M., Soqhrati M., Poostiyan E. (2017). Assessment of Severity of Malnutrition in Peritoneal Dialysis Patients via Malnutrition. Adv Biomed Res., vol. 6, P. 128, DOI 10.4103/abr.abr_554_13.

Delege M. (2011). Nutrition and renal disease. Practical Handbook of Nutrition in Clinical Practice. CRC Press: Boca Ratin-Ann Arbor-London-Tokyo, vol. 6, pp. 197–214.

Guan J., Bian W., Zhang X. et al. (2015). Influence of Peritoneal Transport Characteristics on Nutritional Status and Clinical Outcome in Chinese Diabetic Nephropathy Patients on Peritoneal Dialysis. Chinese Medical Journal, vol. 5, pp. 859–864, DOI 10.4103/0366-6999.154275.

Boudville N., Kemp A., Clayton P., Lim W. (2012). Recent peritonitis associates with mortality among patients treated with peritoneal dialysis. J Am Soc Nephrol, vol. 23 pp. 1398–1405, DOI 10.1681/ASN.2011121135.

Beddhu S. (2014). The body mass index paradox and an obesity, inflammation, and atherosclerosis syndrome in chronic kidney disease. Semin Dial., vol. 17 (3), pp. 229–232.

Elphick E., Teece L., Chess J., Do J. et al. (2018). Biocompatible Solutions and Long-Term Changes in Peritoneal Solute Transport. Clin J Am Soc Nephrol., vol. 13 (10), pp. 1526–1533, DOI 10.2215/CJN.02380218.

NKF-DOQI Clinical Practice Guidelines for Nutrition in Chronic Renal Failure (2015). vol. 5, pp. 2–245.

Dombros N. (2011). Pathogenesis and management of malnutrition in chronic peritoneal dialysis patients. Nephrology Dialysis Transplantation, vol. 16 (6), pp. 111–113, DOI 10.1093/ndt/16.suppl_6.111.

Leinig C., Moraes T., Ribeiro S. (2011). Predictive Value of Malnutrition Markers for Mortality in Peritoneal Dialysis Patients. Journal of Renal Nutrition, vol. 21 (2), pp. 176–183, DOI: 10.1053/j.jrn.2010.06.026.