Особливості впливу висококалорійного харчування на стресостійкість щурів
PDF (Русский)

Ключові слова

стресостійкість
сіалові кислоти
перекис водню
α-амілаза
висококалорійне харчування

Як цитувати

Тарасенко, Л., Омельченко, О., Білець, М., & Цубер, В. (2020). Особливості впливу висококалорійного харчування на стресостійкість щурів. Експериментальна і клінічна медицина, 71(2), 211-214. вилучено із https://ecm.knmu.edu.ua/article/view/689

Анотація

В експериментах на статевозрілих щурах дослідили стресостійкість організму за умов поєднаного впливу висококалорійного харчування та хронічного стресу. Критерієм стресостійкості тварин служили зміни рівня в крові перекису водню, сіалових кислот, а також амілолітична активність підшлункової залози. Зроблено висновок о взаємопотенціюючому ефекті висококалорійного харчування та хронічного стресу, про що свідчить збільшення рівня в крові перекису водню, сіалових кислот та гальмування синтезу α-амілази в підшлунковій залозі. Зниження стресостійкості організму відображає негативний вплив надлишкового харчування на механізми гомеостазу.

PDF (Русский)

Посилання

Барабой В.А. Стресс: природа, биологическая роль, механизмы, исходы / В.А. Барабой. – К.: Украиника, 2006. – 424 с.

Пшенникова М.Г. Феномен стресса. Эмоциональный стресс и его роль в патологии / М.Г. Пшенникова // Патол. физиология и эксперим. терапия. – 2000. – № 2. – С. 24–31.

Резніков О.Г. Про- та антиоксидантна системи і патологічні процеси в організмі людини / О.Г. Резніков, О.М. Полумбрик, Я.Г. Бальон // Вісник Національної академії наук України. – 2014. – № 10. – С. 17–29.

Омельченко О.Є. Біохімічні механізми типу реагування та індивідуальної стресостійкості організму / О.Є. Омельченко // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2009. – Т. 9, вип. 2 (26). – С. 101–105.

Цубер В.Ю. Аналіз морфологічних та біохімічних змін в слинних залозах щурів під впливом гострого стресу залежно від типу нервової регуляції / В.Ю. Цубер // Світ медицини та біології. – 2012. – № 3. – С. 56–61.

Вплив висококалорійної змішаної дієти на виразкове ушкодження шлунка та інкреторну функцію підшлункової залози за умов іммобілізаційного стресу в щурів / Л.М. Тарасенко, О.Є. Омельченко, М.В. Білець та ін. // Медична хімія. – 2014. – Т. 16, № 3 (60). – С. 46–49.

Омельченко О.Є. Стресостійкість органів травлення, зміни ліпідного спектра крові у щурів при висококалорійному харчуванні, іммобілізаційному стресі та їх поєднаному впливі / О.Є. Омельченко // Вісник проблем біології і медицини. – 2015. – Вип. 2 (118) – С. 177–181.

Колов С.А. Первичный стресс и его последствия у ветеранов боевых действий / С.А. Колов // Российский психиатрический журнал. – 2010. –

№ 5. – С. 54–58.

Лифтиев Р.Б. Роль пищевого поведения в формировании избыточной массы тела и ожирения взрослого населения г. Баку / Р.Б. Лифтиев, А.А. Агаев // Междунар. мед. журнал. – 2011. – № 2. – С. 65–68.

Development of muscle insulin resistance after liver insulin resistance in high-fat-fed rats / E. Kraegen, P. Clark, A. Jenkins, et al. // Diabetes. – 1991. – Vol. 40, № 11. – P. 1397–1403.

Селье Г. Очерки об адаптационным синдроме / Г. Селье – М.: Медицина, 1960. – 254 с.

Graf E. Method for determination of hydrogen peroxide with its application illustrated by glucose assay / E. Graf, T.P. John // J. Clin. Chem. – 1980. – Vol. 26, № 5. – Р. 658–660.

Камышников В.С. Клиническая биохимия / В.С. Камышников. – Минск: Беларусь, 2000. – Т. 2. – 463 с.

Сазонтова Т.Г. Значение баланса прооксидантов и антиоксидантов – равнозначных участников метаболизма / Т.Г. Сазонтова, Ю.В. Архипенко // Пат. физиология и эксперим. терапия. – 2007. – № 3. – С. 2–17.

Меерсон Ф.3. Роль потери сиаловой кислоты миокардом в депрессии сократительной функции сердечной мышцы при стрессе / Ф.З. Меерсон, А.И. Сауля, В.С. Гудумак // Вопр. мед. химии. – 1985. – № 2. –

С. 118–120.

Adipose tissue hypoxia in obesity and its impact on adipocytokine dysregulation / N. Hosogai, A. Fukuhara, K. Oshima, et al. // Diabetes. – 2007. – Vol. 56. – № 4. – P. 901–911.