Харчування в сучасних соціально-економічних умовах України як здоров’яформуючий фактор (огляд літератури)
PDF

Ключові слова

здоровий спосіб життя
гігієнічна оцінка
дієта
якість життя
захворюваність
діти

Як цитувати

Плакіда, О., Вастьянов, Р., Горошков, О., Остапчук, К., & Матюшенко, П. (2023). Харчування в сучасних соціально-економічних умовах України як здоров’яформуючий фактор (огляд літератури). Експериментальна і клінічна медицина, 92(2), 69-75. https://doi.org/10.35339/ekm.2023.92.2.pvh

Анотація

Харчування є одним із екологічних факторів, який безпосередньо впливає на здоров'я людини будь-якого віку. Раціональне і безпечне харчування сприяє нормальному росту і розвитку дітей, профілактиці захворювань, продовженню життя людей, підвищенню працездатності, забезпечує умови для їх адаптації до навколишнього середовища. Їжа – це багатокомпонентний фактор навколишнього середовища, що містить понад 600 речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності організму людини. Кожна з цих речовин займає певне місце в складному гармонійному механізмі біохімічних процесів і сприяє правильному фізичному розвитку людини. Актуальною проблемою сьогодення є незадовільні показники здоров'я дітей. Неухильне зменшення кількості практично здорових дітей, постійно зростаюча кількість дітей з хронічною патологією та дітей-інвалідів багатьма дослідниками сьогодні розцінюється як національна трагедія. Аналізуючи причини незадовільних показників здоров’я населення, можна виділити вплив таких груп факторів: соціально-економічних (50 %), екологічних (20 %), генетичних (20 %). Ще 10 % випадків захворювань обумовлені особливостями системи громадського здоров’я та надання медичної допомоги. В останнє десятиліття педіатри, гігієністи, антропологи з великим занепокоєнням відзначають особливо різке погіршення фізичного розвитку та інших показників здоров'я і рухової підготовленості. Тому, на нашу думку, актуальною є оцінка показників здоров’я дитячого населення як перспективи розвитку майбутнього сучасної держави.

Ключові слова: здоровий спосіб життя, гігієнічна оцінка, дієта, якість життя, захворюваність, діти.

https://doi.org/10.35339/ekm.2023.92.2.pvh
PDF

Посилання

Levchuk KO. Rational nutrition of young people as an element of health-saving learning technologies. Collection of scientific works of the Dnipro State Technical University (technical sciences). 2018;1(32):141. DOI: 10.31319/2519-2884.32.2018.182. [In Ukrainian].

Perez-Cano FJ. Advances in Nutrition: Opportunities and Challenges in 2022. Nutrients. 2023;15(10):2282. DOI: 10.3390/nu15102282. PMID: 37242165.

Rattan SIS, Kaur G. Nutrition, Food and Diet in Health and Longevity: We Eat What We Are. Nutrients. 2022;14(24):5376. DOI: 10.3390/nu14245376. PMID: 36558535.

Alt KW, Al-Ahmad A, Woelber JP. Nutrition and Health in Human Evolution-Past to Present. Nutrients. 2022;14(17):3594. DOI: 10.3390/nu14173594. PMID: 36079850.

Nyankovskyy SL, Yatsula MS, Nyankovska OS, Tytusa AV. The dynamics of the health of schoolchildren in Ukraine according to the questionnaire survey. Child`s health. 2018;13(5):425-31. DOI: 10.22141/2224-0551.13.5.2018.141554. [In Ukrainian].

Shyam S, Lee KX, Tan ASW, Khoo TA, Harikrishnan S, Lalani SA, Ramadas A. Effect of Personalized Nutrition on Dietary, Physical Activity, and Health Outcomes: A Systematic Review of Randomized Trials. Nutrients. 2022;14(19):4104. DOI: 10.3390/nu14194104. PMID: 36235756.

Hodun N. Risks of somatic health disorders of modern schoolchildren and ways to prevent them. Health of children and youth: safety and psychological and pedagogical aspects. Collective monograph. Ed. Kotsur NI. Pereyaslav-Khmelnytskyi: Dombrovska YaM; 2018. P. 129-45. [In Ukrainian].

Shanyhin A, Babienko V, Vatan M, Rozhnova A, Strakhov Y. Hygienic assessment of the prevalence of vitamin d deficiency states associated with dyslipidemia in the adult population of Southern Ukraine. Georgian Med News. 2022;(332):93-8. PMID: 36701783.

Shanygin AV. The significance of diet and insolation levels in vitamin D supply. Modern aspects of prevention. Health of society. 2022;11(1):16-22. DOI: 10.22141/2306-2436.11.1.2022.288. [In Ukrainian].

Antypkin YuH, Volosovets OP, Maidannyk VH, Berezenko VS, Moisieienko RO, Vyhovska OV, et al. Child health status – the future of the country (part 2). Child`s health. 2018;13(2):142-52. DOI: 10.22141/2224-0551.13.2.2018.129546. [In Ukrainian].

Ripak MO. The meaning of rational nutrition and motor activity for adult women. Scientific Journal of National Pedagogical Dragomanov University. Series 15. Scientific and pedagogical problems of physical culture (physical culture and sports). 2018;8(102):59-63. Available at: http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/22015 [in Ukrainian].

Romanova VI, Sirman OV, Biruk ID. Peculiarities of the formation of healthy lifestyle skills in physical education lessons. Scientific Bulletin of the Uzhhorod National University. Series "Pedagogy, social work". 2019;(35):210-9. DOI: 10.5281/zenodo.3229841.

Moskalenko N, Yakovenko A. National standards of physical education for US students. Scientific Journal of National Pedagogical Dragomanov University. 2019;3(111):97-101. Available at: http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/25439 [in Ukrainian].

Methodical recommendations for practical classes in the discipline "Fundamentals of rational nutrition". Compilers Brych VV, Myronyuk IS. Uzhgorod: State Higher Educational Institution "Uzhgorod National University" 2018. 96 p. [In Ukrainian].

Physiology of nutrition. Textbook. Kharkiv: KhDUHT, World of Books; 2017. 316 p. Available at: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/4127 [in Ukrainian].

Tereshchenko OV, Chaplyhin VP, Steshyts AV. Human health in the system of interdisciplinary research. Scientific Journal of National Pedagogical Dragomanov University. 2017;5(87):106-9. [In Ukrainian].

Коцур НІ. Екологічні ризики і здоров’я людини: Сучасні проблеми та шляхи розв’язання. Young Scientist. 2016;9.1(36.1):91-4. Доступно на: http://nbuv.gov.ua/UJRN/molv_2016_9.1_25 [in Ukrainian].

Moskalenko N, Reshetylova V, Mykhailenko Yu. Modern approaches to increasing the motor activity of school-age children. Sports Bulletin of the Dnieper Region. 2018;(1):203-8. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/svp_2018_1_36 [in Ukrainian].

Nyankovsky SL, Shadrin OG, Klymenko VA, Dobriansky DO, Ivakhnenko OS, Yavorska MO, et al. Nutritional deficiencies in children of the first 3 years of life, according to a multicenter study in Ukraine. Child`s health. 2013;(5):89-97. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zd_2013_5_20 [in Ukrainian].

Kobets OS, Arpul OV, Dotsenko VF. Deficiency of essential nutrients in human nutrition. Materials of the 10th All-Ukrainian scientific and practical conference of young scientists and students with international participation "Problems of forming a healthy lifestyle among young people" (Ukraine, Odesa, 2017). P. 106-8. Available at: https://is.gd/KTFqIa [in Ukrainian].

Chorna NP. Food quality – a key to a healthy nation. Economy and the state. 2016;(2):23-8. Available at: http://www.economy.in.ua/?op=1&z=3447&i=4 [in Ukrainian].

Kharchenko NV, Anokhina HA, Kharchenko VV. Socio-evolutionary and pathogenetic justification of the national food pyramid. Health of Ukraine, April 1, 2015 [Internet]. Available at: https://is.gd/SNme1c [accessed 01 Apr 2023]. [In Ukrainian].

Melnyk PS, Dziuba OM, Kudrenko MV, Dudnyk SV, Chepelevska LA, Slabkyi HO (ed.). Annual report on the state of health of the population of Ukraine and the sanitary-epidemiological situation and results of the health care system of Ukraine. 2017. Kyiv: Ministry of Health of Ukraine; "Medinform"; 2018. 458 p. Available at: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/22919 [in Ukrainian].

Bryant M, Burton W, O'Kane N, Woodside JV, Ahern S, Garnett P, et al. Understanding school food systems to support the development and implementation of food based policies and interventions. Int J Behav Nutr Phys Act. 2023;20(1):29. DOI: 10.1186/s12966-023-01432-2. PMID: 36907879.

Vatan MM, Babienko VV, Levkovska VY. Nutrition of primary school children: world and Ukrainian realities. Journal of Education, Health and Sport. 2021;11(11):286-94. DOI: 10.12775/JEHS.2021.11.11.028.

Myroniuk IS, Lepkanych AO. Modern approaches to the formation of healthy eating patterns of young people studying. Materials of the 77th final scientific conference of the faculty of the Faculty of Health and Physical Education of the Uzhhorod National University. Uzhhorod, 27–28 Feb 2023. P. 36-8. [In Ukrainian].

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.