Вивчення ультраструктури макрофагоцитів із капсули, що оточує вогнепальний осколок у скелетних мя’зах в експерименті на кролях
PDF (Русский)

Ключові слова

ультраструктура макрофагоцитів
капсула вогнепального осколка
мітохондріальна дисфункція
металоз
кролі

Як цитувати

Замятін, П., Негодуйко, В., Невзоров, В., & Невзорова, О. (2020). Вивчення ультраструктури макрофагоцитів із капсули, що оточує вогнепальний осколок у скелетних мя’зах в експерименті на кролях. Експериментальна і клінічна медицина, 75(2), 12-16. вилучено із https://ecm.knmu.edu.ua/article/view/481

Анотація

Показаний поліморфізм субмікроскопичної організації органел макрофагоцитів з капсули, що оточує вогнепальний осколок. Велика частина макрофагоцитів знаходиться в стані високої функціональної активності. Окремі макрофагоцити містять органели, схильні до дистрофічних і деструктивних порушень у вигляді осередкового лізису мембран ядра, мітохондрій, гранулярного ендоплазматичного ретикулуму, плазмолеми, що свідчить про активний розвиток катаболічних процесів, у відповідь на дифузію іонів металів і інших компонентів із осколка. Порушена ультраструктурна організації органел макрофагоцитів зберігається незмінною до кінця експерименту.
PDF (Русский)

Посилання

Гистология, цитология и эмбриология: учебник / под ред. С.М. Зиматкина. – Минск, 2012. 462 с.

Михайлусов Р.Н. Морфометрия современных огнестрельных ран мягких тканей // Проблеми військової охорони здоров’я. 2016. Вип. 46. С. 358–366.

Луцик О.Д., Іванова А.Й., Кабак К.С., Чайковський Ю.Б. Гістологія людини. – Київ: Книга плюс, 2010. 584 с.

Военно-полевая хирургия / под ред. Е.К. Гуманенко. 2-е изд., перераб. и доп. – М.: ГЭОТАР-Медиа, 2016. 768 с.

Патологическая анатомия боевых поражений и их осложнений / под. ред. С.А. Повзуна, Н.Д. Клочкова, М.В. Рогачева. – СПб.: Военно-медицинская академия, 2002. 179 с.

Вказівки з воєнно-польової хірургії / за ред. Я.Л. Заруцького, А.А. Шудрака. – К.: СПД Чалчинська Н.В., 2014. 396 с.

Герасименко О.І., Антонов А.Г., Герасименко К.О. та ін. Судова медицина: підручник для ВНЗ / за заг. ред. О.І. Герасименка. К.: КНТ, 2016. – 630 с.