Токсикологічна безпека продуктів харчування: проблема неорганічних прекурсорів оксиду азоту
PDF (Русский)

Як цитувати

Бабієнко, В. (2013). Токсикологічна безпека продуктів харчування: проблема неорганічних прекурсорів оксиду азоту. Експериментальна і клінічна медицина, 59(2), 170-173. вилучено із https://ecm.knmu.edu.ua/article/view/160

Анотація

УДК 613.2:546.173/.175:616-092:574.24 В.В. Бабієнко Одеський національний медичний університет, м. Одеса ТОКСИКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ: ПРОБЛЕМА НЕОРГАНІЧНИХ ПРЕКУРСОРІВ ОКСИДУ АЗОТУ Встановлено, що частота перевищення вмісту нітратів в овочевій та баштанній продукції складала не більше 6 %, втім у весняний період у ранній овочевій продукції вміст нітратів у переважній більшості випадків перевищував ГДК. Найбільш високі концентрації нітратів знайдені в буряках, а також у салатних овочах і ранній капусті. В окремих випадках дуже високий вміст нітратів визначався і в картоплі. Вміст нітратів у водах, що використовуються для питного водопостачання в Одеській області, варіює в широких межах. У переважній більшості районів регулярно реєструються перевищення ГДК нітратів у воді підземних джерел питного водопостачання. Надлишкове надходження неорганічних прекурсорів оксиду азоту з харчовими продуктами та питною водою може вести до розвитку дизруптивних зсувів і дизрегуляційної патології у споживачів. Ключові слова: харчові продукти, питна вода, нітрати, оксид азоту. В.В. Бабиенко ТОКСИКОЛОГИЧЕСКАЯ БЕЗОПАСНОСТЬ ПРОДУКТОВ ПИТАНИЯ: ПРОБЛЕМА НЕОРГАНИЧЕСКИХ ПРЕКУРСОРОВ ОКСИДА АЗОТА Установлено, что частота превышения содержания нитратов в овощной и бахчевой продукции составляла не более 6 %, однако в весенний период в ранней овощной продукции содержание нитратов в подавляющем большинстве случаев превышало ПДК. Наиболее высокие концентрации нитратов найдены в свекле, салатных овощах и ранней капусте. В некоторых случаях очень высокое содержание нитратов определялось и в картофеле. Содержание нитратов в водах, используемых для питьевого водоснабжения в Одесской области, варьирует в широких пределах. В подавляющем большинстве районов регулярно регистрируется превышения ПДК нитратов в воде подземных источников питьевого водоснабжения. Избыточное поступление неорганических прекурсоров оксида азота с пищевыми продуктами и питьевой водой может вести к развитию дизрегуляционной патологии у потребителей. Ключевые слова: пищевые продукты, питьевая вода, нитраты, оксид азота. V.V. Babienko TOXICOLOGICAL FOOD SECURITY: THE PROBLEM OF NITRIC OXIDE PRECURSORS In assessing the content of nitrates in plant production found that the frequency of excess nitrates in vegetable and melon production did not exceed 6 %, however in the spring at an early vegetable production nitrates in most cases exceeded the MAC. The highest concentrations of nitrates are found in beets, as well as salad vegetables and early cabbage. In some cases, very high nitrate content was determined in potatoes. Nitrate in water used for drinking water in the Odessa region varies widely. In most areas regularly recorded exceeding the MAC of nitrate in ground water sources of drinking. Excessive intake of inorganic oxide precursors with food and drinking water can lead to the development of disruptive disorders and deregulation diseases among consumers. Key words: food, drinking water, nitrates, nitric oxide. Поступила 03.04.13
PDF (Русский)

Посилання

Тахиров М.Т. Материалы гигиенического обоснования допустимых остаточных количеств нитратов в бахчевых и овощных культурах / М.Т. Тахиров, Б.А. Пулатов, Ю.У. Хасанов // Гигиена и санитария. - 1982. - № 10. - С. 10-12.

Соколов О.А. Нитраты в окружающей среде / О.А. Соколов, В.М. Семенов, В.А. Агаев. -Пущино, 1990. - 317 с.

Нитраты, нитриты и N-нитрозосоединения. Гигиенические критерии состояния окружающей среды. - Женева: ВОЗ, 1981. - 118 с.

The experience of environmental molecular epidemiological research conducted in the Southern Ukraine / V. Zaporozhan, L. Zasypka, Y. Vorokhta, V. Babienko // China J. of Modern Medicine. - 2011 - Vol. 21, Issue 27. - P. 3344-3345.

Проблема забруднення овочевої продукції нітратами / Л.Г. Засипка, Ю.М. Ворохта, Л.В. Степанова, В.В. Бабієнко // Проблеми харчування. - 2008. - № 4. - С. 22-25.

Соверткова Л.С. Гігієнічні аспекти попередження синтезу канцерогенних N-нітрозамінів в повітряному середовищі і організмі людини: автореф. дис. ... канд. біол. наук: 14.02.01 / Л.С. Соверткова; Укр. наук.-гігієн. центр. - К., 1999. - 19 с.

Костюковский Я.Л. Kанцерогенные N-нитрозамины. Образование, свойства, анализ / Я.Л. Костюковский, Д.Б. Меламед // Успехи химии. - 1988. - Т. 55, № 4. - С. 625-655.

Нариси вікової токсикології. - К.: Авіценна, 2005. - 256 с.

Механізми порушення окисних процесів у тканинах при надлишковому утворенні оксиду азоту з екзогенних попередників / В.О. Костенко, А.Г. Костенко, С.В. Денисенко [та ін.] // Клін. та експерим. патологія. - 2004. - Т. 3, № 2. - С. 202-204.

Синдром надлишкового утворення оксиду азоту при дії екологічно небезпечних чинників / В.О. Костенко, І.В. Батухіна, С.М. Канюс [та ін.] // Матер. Всеукр. наук.-практ. конф. «Проблеми і перспективи формування студентських колективів та екологічне виховання студентів», тези доповідей. - Полтава, 2005. - С. 23.

Синдром надлишкового утворення оксиду азоту / В.О. Костенко, І.В. Батухіна, С.В. Денисен -ко [та ін.] // Бюлетень IV читань ім. В.В. Підвисоцького, тези доповідей. - Одеса, 2005. - С. 54-55.

Малышева А.Г. Физико-химические исследования и методы контроля веществ в гигиене окружающей среды / А.Г. Малышева, Ю.А. Рахманин. - М.: Медицина, 2012. - 720 с.

Халафян А.А. STATISTICA 6. Статистический анализ данных / А.А. Халафян. - СПб.: Бином-Пресс, 2007. - 508 с.