Ефекти раміприлу з симвастатином у хворих на стабільну стенокардію напруги з ожирінням - П.Г. Кравчун; Ю.О. Ковальова; Б.О. Шелест; Н.Г. Риндіна; О.М. Шелест (Експериментальна і клінічна медицина, 2014)
УДК 616.12-009.72-056.52-085.225.1П.Г. Кравчун, Ю.О. Ковальова, Б.О. Шелест, Н.Г. Риндіна, О.М. ШелестХарківський національний медичний університетЕФЕКТИ РАМІПРИЛУ З СИМВАСТАТИНОМ У ХВОРИХ НА СТАБІЛЬНУ СТЕНОКАРДІЮ НАПРУГИ З ОЖИРІННЯМОбстежено 62 хворих на стабільну стенокардію напруги з конституційно-екзогенним ожирінням та без нього. Хворих з нормальною масою тіла було 16 (25,81 %), з над-лишковою масою і ожирінням - 46 (74,19 %). Застосування раміприлу (10 мг на добу) з симвастатином (20 мг на добу) протягом 12 тижнів сприяє нормалізації ліпідного обміну у хворих на стабільну стенокардію напруги, більш вираженому при ожирінні. Раміприл в комбінації з симвастатином пригнічує ефекти ангіотензину II, відновлює баланс між основними вазоактивними факторами і може сприяти нормалізації функції ендотелію. На фоні терапії раміприлом з симвастатином відмічалося статистично значуще зниження рівнів систолічного і діастолічного артеріального тиску.Ключові слова: стабільна стенокардія напруги, ендотелін, оксид азоту, раміприл, симвастатин .П.Г. Кравчун, Ю.А. Ковалёва, Б.А. Шелест, Н.Г. Рындина, А.Н. ШелестЭФФЕКТЫ РАМИПРИЛА С СИМВАСТАТИНОМ У БОЛЬНЫХ СТАБИЛЬНОЙ СТЕНОКАРДИЕЙ НАПРЯЖЕНИЯ С ОЖИРЕНИЕМОбследовано 62 больных стабильной стенокардией напряжения с конституционно-экзогенным ожирением и без него. Больных с нормальной массой тела было 16 (25,81 % ), с избыточной массой и ожирением - 46 (74,19 %). Применение рамиприла (10 мг в сутки) с симвастатином (20 мг в сутки) в течение 12 недель способствует нормализации липидного обмена у больных стабильной стенокардией напряжения, более выраженному при ожирении. Рамиприл в комбинации с симвастатином подавлял эффекты ангиотензина II, восстанавливал баланс между основными вазоактивными факторами и способствовал нормализации функции эндотелия. На фоне терапии рамиприлом с симвастатином отмечалось статистически значимое снижение уровней систо-лического и диастолического артериального давления.Ключевые слова: стабильная стенокардия напряжения, эндотелин, оксид азота, рамиприл, симвастатин.P.G. Kravchun, Yu.O. Kovalova, B.O. Shelest, N.G. Ryndina, O.M. ShelestEFFECTS OF RAMIPRIL AND SIMVASTATIN IN PATIENTS WITH STABLE ANGINA PECTORIES ASSOCIATED WITH OBESITYIn this clinical study there were examined 62 patients with stable angina pectoris with constitutional exogenous obesity and without one. Among the patients with isolated SAP there were revealed 16 (25.81%) patients with normal body weight and 46 (74.19%) patients with overweight and obesity. The 12 week treatment by Ramipril (10 mg daily) with Simvastatin (20 mg daily) is effective for normalizing lipid metabolism in patients with stable angina pectoris, but more significantly in patients with obesity. Ramipril combined with Simvastatin suppress the effects of angiotensin II, restoring the balance between the major vasoactive factors and may play role in normalizing of endothelial function. Under the treatment by Ramipril with Simvastatin it were marked statistically significant reduction in systolic and diastolic blood pressure.Key words: stable angina pectoris, endothelin, nitric oxide, Ramipril, Simvastatin.Поступила 22.11.13