Сонографічні критерії в діагностиці ендометріозу яєчників - М.В.В. Самойлова (Експериментальна і клінічна медицина, 1970)
УДК 618.145-007:415:612.017-036-07М.В.В. СамойловаНаціональний медичний університет імені О.О. Богомольця, м. КиївСОНОГРАФІЧНІ КРИТЕРІЇ В ДІАГНОСТИЦІ ЕНДОМЕТРІОЗУ ЯЄЧНИКІВСонографічним дослідженням доведена можливість диференційної діагностики ендометріом яєчників у залежності від стадії розповсюдження процесу. Виявлено два типи ендометріом яєчників: кістозні (новоутворення великого розміру з потовщеними стінками, переважно однокамерні) і комбіновані кістозні (з щільним пристінним компонентом і внутрішньокістозними перегородками). Виявлені специфічні ознаки ендометріом дозволяють диференціювати їх з ретенційними кістами, папілярними цистоаденомами, а також тубооваріальними пухлинами запального ґенезу.Ключові слова: трансвагінальна сонографія, ендометріоз, яєчники, диференційний діагноз.М.В.В. СамойловаЗНАЧЕНИЕ СОНОГРАФИЧЕСКИХ КРИТЕРИЕВ В ДИАГНОСТИКЕ ЭНДОМЕТРИОЗА ЯИЧНИКОВСонографическим исследованием доказана возможность дифференциальной диагностики эндометриом яичников в зависимости от стадии распространения процесса. Выявлено два типа эндомет риом яичников: кистозные (новообразования большого размера, с утолщёнными стенками, преимущественно однокамерные) и комбинированные кистозные (с плотным пристеночным компонентом и внутрикистозными перегородками). Выявленные специфические признаки эндометриом позволяют дифференцировать их с ретенционными кистами, папиллярными цистоаденомами, а также тубоовариальными опухолями воспалительного генеза.Ключевые слова: трансвагинальная сонография, эндометриоз, яичники, дифференциальный диагноз.M.V.V. SamoylovaSONOGRAFIC CRITERIA IN OVARIAN ENDOMETRIOSIS DIAGNOSTICSIn the research on the basis of sonographic investigation proved the possibility of differential diagnosis of ovarian endometriosis depending on the stages of the disease progress. 2 type of ovarian endometriosis were revealed: cystic (a big sized cyst with thickened walls mainly unicystic) and combined cystic (with thick parietal component and intracellular partition). Revealed specific features of ovarian endometriosis allow differentiate them with retential cysts, papillar cystadenoms and adnexal inflammatory tumors.Key words: transvaginal sonography, endometriosis, ovaries, differential diagnosis.Поступила 24.07.14