Активність симпатоадреналової системи у хворих з ішемічною хворобою серця в динаміці прогресування силікозу - В.А. Капустник; В.М. Братусь (Експериментальна і клінічна медицина, 2014)
УДК 616.12-005.4:616.24-003.6-057-074-092:612.451В.А. Капустник, В.М. БратусьХарківський національний медичний університет, м. ХарківАКТИВНІСТЬ СИМПАТОАДРЕНАЛОВОЇ СИСТЕМИ У ХВОРИХ З ІШЕМІЧНОЮ ХВОРОБОЮ СЕРЦЯ В ДИНАМІЦІ ПРОГРЕСУВАННЯ СИЛІКОЗУВивчено стан симпатоадреналової системи у хворих на силікоз у сполученні з ішемічною хворобою серця шляхом визначення в сечі вмісту катехоламінів та їх попередника діоксифенілаланіну. У хворих незалежно від стадії клінічного перебігу та наявності патології серцево-судинної системи виявлено статистично значуще збільшення порівняно з контролем екскреції діоксифенілаланіну, дофаміну, норадреналіну, адреналіну. Встановлені зміни можна розглядати як компенсаторно -пристосувальну реакцію нейроендокринної системи організму обстежених хворих і враховувати при обґрунтуванні терапевтичних заходів.Ключові слова: силікоз, ішемічна хвороба серця, діоксифенілаланін, дофамін, норадреналін, адреналін.В.А. Капустник, В.Н. БратусьАКТИВНОСТЬ СИМПАТОАДРЕНАЛОВОЙ СИСТЕМЫ У БОЛЬНЫХ С ИШЕМИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНЬЮ СЕРДЦА В ДИНАМИКЕ ПРОГРЕССИРОВАНИЯ СИЛИКОЗАИзучено состояние симпатоадреналовой системы у больных силикозом в сочетании с ишемической болезнью сердца путём определения в моче содержания катехоламинов и их предшественника диоксифенилаланина. У больных независимо от стадии клинического течения и наличия патологии сердечно-сосудистой системы выявлено статистически значимое повышение по сравнению с контролем экскреции диоксифенилаланина, дофамина, норадреналина, адреналина. Данные изменения можно рассматривать как компенсаторно-приспособительную реакцию нейро-эндокринной системы организма обследуемых больных и учитывать при обосновании тера-певтических мероприятий.Ключевые слова: силикоз, ишемическая болезнь сердца, диоксифенилаланин, дофамин, норадреналин, адреналин.V.А. Кapustnik, V.N. BratusACTIVITY OF SYMPATHETIC-ADRENAL SYSTEM IN DYNAMICS OF SILICOSIS AND ISCHEMIC HEART DISEASE PROGRESSIONThe state of sympathetic-adrenal system in patients with silicosis in combination with ischemic heart disease was studied by evaluation of catecholamines and their precursor dioxyphenylalanine contents in urine. A statistically significant increase of dioxyphenylalanine, dophamine, noradrenaline, adrenaline secretion was revealed regardless of the stage of clinical course and presence of cardiovascular pathology. These changes may be a compensatory-adaptive reaction of patients neuroendocrine system and this should be considered in proving of therapeutic measures.Key words: silicosis, ischemic heart disease, dioxyphenylalanine, dophamine, noradrenaline, adrenaline.Поступила 28.11.13