Рентгеноструктурний аналіз капсул сторонніх тіл м'яких тканин вогнепального походження у динаміці - І.Ф. Михайлов; О.А. Батурін; О.Є. Гавриков; В.В. Негодуйко; Р.Н. Михайлусов; Т.П. Якімова (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
У статті представлені результати рентгеноспектрального аналізу 36 капсул сторонніх тіл м'яких тканин вогнепального походження, видалених з м'яких тканин хірургічним шляхом в різні терміни від 2 місяців до 23 років після вогнепального поранення. Видалені частини тканин навколо стороннього тіла були представлені фіброзною, жировою та м'язовою тканинами з капсулою різного ступеня сформованості. Виявлено достовірні зміни глибинних процесів взаємодії чужорідних тіл вогнепального походження з м'якими тканинами людини на структурному рівні. Зі збільшенням часу перебування стороннього тіла в м'яких тканинах відбувається перехід від нижчого оксиду FeO до проміжного оксиду Fe3O4 і, нарешті, до вищого оксиду Fe2O3. Запропоновано термін «біологічної адаптації організму» відносно сторонніх тіл м'яких тканин. Показано особливості зміни структурного складу капсули стороннього тіла, які дозволяють визначити час перебування стороннього тіла в м'яких тканинах.Ключові слова: рентгеноструктурний аналіз, капсула стороннього тіла, вогнепальне поранення, м'які тканини.