Когнітивні та емоційні розлади хворих на цукровий діабет ІІ типу - А.П. Кондратенко (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Проведено комплексне клініко-психопатологічне та психодіагностичне обстеження 82 хворих на цукровий діабет ІІ типу середнього ступеня важкості (46 жінок та 36 чоловіків) віком (35,9±10,1) року. Вивчення когнітивних функцій за методикою MMSE виявило легкі (51,2 %) або помірні (49,8 %) когнітивні порушення у обстежених хворих, в середньому по групі обстежених загальний показник за шкалою ММSE становив (25,2±0,2) бала. Проведене психодіагностичне дослідження показало підвищення рівня сітуаційної [(55,7±6,1) бала] та особистісної тривожності [(54,5±6,4) бала] за шкалою Спілбергера–Ханіна. У 65,8 % обстежених хворих виявлено легкий, у 11,5 % помірний депресивний епізод та у 56,1 % обстежених хворих виявлено легкий, у 40,3 % помірний тривожний епізод за шкалою тривоги Гамільтона. Для обстежених хворих притаманні високий рівень емоційної напруги, афект тривоги, астенічний симптомокомплекс та іпохондричні прояви.Ключові слова: цукровий діабет ІІ типу, когнітивні порушення, емоційні порушення, тривога.