Психоосвіта як складова психосоціальної реабілітації хворих на наркотичну залежність - Г.М. Кожина; В.В. Литвиненко; М.М. Висоцький; І.М. Соколова (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Проведено комплексне обстеження клініко-психопатологічне та психодіагностичне обстеження 110 чоловіків, Усі обстежені хворі отримували комплексну терапію із застосуванням фармакотерапії та психотерапії, хворим основної групи (75 осіб) у комплекс лікувальних заходів була включена спеціально розроблена психоосвітня програма, контрольну групу склали 35 осіб. Засадами психоосвіти хворих з залежністю від наркотичних речовин є усвідомлення пацієнтом хворобливого стану, аналіз власних особистісних характеристик та особливостей сприйняття себе у соціумі; формування у хворого мотивації на лікування; напрацювання навичок адаптивної поведінки; корекція адиктивних патернів поведінки. Ефективність розробленої комплексної реабілітації хворих на наркотичну залежність з використанням психоосвіти здійснювалася у порівнянні з традиційними заходами на підставі оцінки динаміки клініко-психопатологічних та патопсихологічних особливостей хворих та якості життя. Катамнез склав 12 місяців.Ключові слова: психоосвіта, наркотична залежність, реабілітація.