Досвід взаємодії підрозділів медичного рятування з рятувальниками республіки Польща та впровадження його в Україні - П.Б. Волянський; В.М. Михайлов; Е.М. Хорошун; В.П. Печиборщ; В.М. Якимець; О.В. Печиборщ; В.В. Якимець (Експериментальна і клінічна медицина, 2021)
Проведений детальний аналіз досвіду організації медичного рятування підрозділами медицини катастроф у взаємодії з пожежно-рятувальними підрозділами Республіки Польща, історичного аспекту створення медицини катастроф в Україні та її взаємодії з Державною службою України з цивільного захисту. Визначені фактори позитивного та негативного впливу на результати діяльності. Україна запозичила для себе польський досвід взаємодії підрозділів медицини катастроф та пожежно-рятувальних підрозділів, використавши саме ті положення, які були для неї найбільш прийнятними. Запорукою успішного виконання завдань підрозділів медицини катастроф та пожежно-рятувальних підрозділів з медичного рятування є, зокрема, належне ресурсне забезпечення, удосконалення практичних навичок взаємодії в процесі надання першої медичної допомоги. Кращі практики надання кваліфікованої медичної допомоги постраждалим в умовах надзвичайних ситуацій у кожній країні є унікальними і відображають специфіку її функціонування, тому впровадження досвіду є доцільним з урахування особливостей розвитку конкретної країни.Ключові слова: медичне рятування, надзвичайні ситуації, постраждалі, організація взаємодії, впровадження досвіду.