Морфометрический анализ нижних больших коренных зубов человека - Ю.П. Костиленко; Е.Г. Саркисян (Експериментальна і клінічна медицина, 1970)
УДК 611.314Ю.П. Костиленко, Е.Г. СаркисянВГУЗ «Украинская медицинская стоматологическая академия», г. ПолтаваМОРФОМЕТРИЧЕСКИЙ АНАЛИЗ НИЖНИХ БОЛЬШИХ КОРЕННЫХ ЗУБОВ ЧЕЛОВЕКАПоказано, что метрическую характеристику особенностей коронок нижних моляров человека можно получить на основании измерений одного из четырех жевательных бугров, расположенных попарно с вестибулярной и язычной сторон, введя при этом понятие индекс скалярности эмали, которое в математическом виде означает отношение максимальной толщины к высоте коронки, а с морфологической точки зрения указывает на возрастающую в арифметической прогрессии ступенчатость ее структуры от цервикальной области к вершине жевательного бугра. Скалярность эмали убывает с вершины бугра по направлению к межбугорковой щели, где она нередко прерывается. Данный метод анализа является универсальным, приложим к изучению любых зубов человека в норме и при патологии.Ключевые слова: коронки моляров, эмалевое покрытие, скалярность, морфометрия.Ю.П. Костиленко, Є.Г. СаркісянМОРФОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ НИЖНІХ ВЕЛИКИХ КОРЕНЕВИХ ЗУБІВ ЛЮДИНИПоказано, що метричну характеристику особливостей коронок нижніх молярів людини можна отримати на основі вимірювання одного з чотирьох жувальних горбів, що розташовані попарно з вестибулярного та язикового боку, вводячи при цьому поняття індекс скалярності емалі, яке в математичному вигляді означає відношення максимальної товщини до висоти коронки, а з морфологіч ної точки зору вказує на ступінчастість її структури, що зростає в арифметичній прогресії, від цервікальної ділянки до вершини жувального горба. Разом з тим, скалярність емалі зменшується з вершини горба в напрямку до міжгорбикової щілини, де вона часто уривається. Даний метод аналізу є універсальним, може бути використаний для вивчення будьяких зубів людини в нормі і при патології.Ключові слова: коронки молярів, емалеве покриття, скалярність, морфометрія.Yu.P. Kostilenko, E.G. SarkisyanMORPHOMETRIC ANALYSIS OF HUMAN LOWER MOLARSIt is rotined that metrical description of features of crowns lower a molyars man can be got on the basis of measurings of one of four masticatory hillocks, located in pairs from vestibular and language sides, entering here a concept index of skalyarnosti enamel, which in a mathematical kind means attitude of maximal thickness toward the height of crown, and from the morphological point of view specifies on the increasing in arithmetic progression step of its structure from a cervical' area to the top of masticatory humpback. Skalyarnost' of enamel decreases from the top of humpback towards a slit interlump, where it is quite often interrupted. This method of analysis is universal, attached to the study of any teeth of man in a norm and at pathology. Key words: crowns of molyars, enamel coverage, skalyarnost, morfometry.Поступила 08.04.14