Особливості цітокінпродукуючих властивостей моноцитарної фракції мононуклеарів периферичної крові при ВЕБ-інфекції - О.М. Коляда (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Встановлено зв’язок ступеня тяжкості клінічних проявів ВЕБ-інфекції та продукції цитокінів моноцитами, що вказує на безпосередню участь цих клітин в противірусному захисті. Показано що підвищення рівнів таких цитокінів, як IL-1RA, IL-12p40 та IL-12 є негативною прогностичною ознакою.