Лікування великих і гігантських вестибулярних шваном і його результати - Л.М. Вербова; В.В. Гудков; П.М. Оніщенко; В.О. Федірко; О.Н. Лисяний; Д.М. Цюрупа; О.Ю. Чувашова; А.Б. Грязов; О.В. Земскова; І.В. Кручок; О.Є. Скобська; І.Г. Кисельова; et al. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Проаналізовано результати лікування 104 хворих з великими (30–40 мм) і гігантськими ( 40 мм) вестибулярними шваномами. З первинними пухлинами було 89 хворих, з резидуальними/рецидивуючими пухлинами – 15 хворих. П’ятнадцяти пацієнтам після субтотального і часткового видалення пухлин була виконана радіохірургія і одному хворому після повторного часткового видалення пухлини була виконана радіотерапія. Рівень післяопераційної летальності склав 2,88 % (два хворих після первинної операції і один хворий після повторної). Основні причини смерті – дисгемічні стовбурові порушення. Після операцій з приводу великих і гігантських вестибулярних шваном збільшився ступінь дисфункції черепних нервів. Рівень контролю за ростом пухлини після радіохірургії склав 92 %. Комбіноване лікування виконано 15 хворим (14,4 %), тотальне видалення пухлини – 18 хворим (17,3 %), субтотальне – 42 хворим (40,4 %), часткове видалення – 44 хворим (42,3 %). При неповному видаленні пухлини з метою збереження функції лицьового нерва показано комбіноване лікування.