Взаємозв’язок мембранної патології та ускладнень гестаційного періоду у вагітних з аутоімунним тиреоїдитом - Т.А. Мєлікова (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Обстежено 67 вагітних жінок з аутоімунним тиреоїдитом з діагнозом эутиреоз, гіпертиреоз як форма аутоімунного тиреоїдиту та гіпотиреоз як вихід аутоімунного тиреоїдиту. Контрольну групу склали 26 здорових жінок. Вивчено показники ліпідного обміну: рівень холестерину, ЛПВЩ, ЛПНЩ та ЛПДНЩ.Показано, що протягом вагітності у жінок із аутоімунним тиреоїдитом відбувається порушення нормальних взаємовідношень компонентів жирового обміну й транспортних форм ліпідів. Результати дослідження ферментативної ланки АОС свідчать, що у вагітних з гіпертиреозом має місце адаптивна напруга, а в обстежених з гіпотиреозом – перенапруга й у деяких випадках (2,3 %) виснаження резервів досліджуваної ланки АОС. Виявено, що вагітність на тлі АІТ супроводжується дисліпідемією атерогенного характеру з активацією процесів ліпідної пероксидації, а також порушеннями в АОС, що призводить до зниження адаптивної можливості організму, появи ускладнень акушерского та перинатального характеру.