Особливості клінічного перебігу ешерихіозу у дітей, інфікованих вірусом Епштейна–Барр - Є.С. Ольховський; С.В. Кузнєцов (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Виявлено особливості клінічного перебігу ешерихіозу у дітей, інфікованих вірусом Епштейна–Барр (ВЕБ). До характерних клініко-лабораторних відмін ешерихіозу у дітей, інфікованих ВЕБ, належать підвищення температури тіла до фебрильних цифр у дебюті хвороби, гіперемія ротоглотки, лімфоаденопатія, гепатомегалія, ознаки паренхіматозної реакції печінки. Інфікування дітей ВЕБ впливає на ступінь виразності й тривалість збереження окремих симптомів ешерихіозу. Виявлено, що ешерихіоз у дітей з фоновим інфікуванням характеризується довшим перебігом, пролонгацією збереження лихоманки, диспептичних явищ, ознак гепатомегалії, що призводить до тривалого перебування хворих у стаціонарі.