Взаємозв’язок концентрації остеопонтину та інтерлейкіну-15 в плазмі крові з особливостями морфологічних і функціональних змін лівого шлуночка у хворих на гіпертонічну хворобу - Г.В. Кожем’яка (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Наведені результати вивчення вмісту остеопонтину та ІЛ-15 у хворих на гіпертонічну хворобу, виявлений взаємозв’язок між ними. Встановлена залежність зниження рівня САТ і збільшення рівня ЧСС від концентрації остеопонтину та доведений зв’язок підвищеного вмісту остеопонтину в плазмі крові з несприятливим станом наповнення ЛШ у ранню та пізню діастолу. Обговорюється можливість участі остеопонтину у формуванні дисфункції міокарда. Рекомендується визначення рівня остеопонтину в плазмі крові хворих на ГХ, що дозволяє покращити ранню діагностику ризику розвитку дисфункції міокарда.