Ступінь артеріальної гіпертензії та зміни гемодинамічних показників протягом року після імплантації електрокардіостимулятора - Т.А. Дерієнко; Д.Є. Волков; Д.А. Лопін; Н.І. Яблучанський (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Обстежені 131 пацієнт (70 чоловіків і 61 жінка) у віці (69,5±11,6) року, які знаходилися на підтримуючій терапії протягом року після імплантації електростимуляторів (ЕКС) у режимах DDD/DDDR, VVI /VVIR та CRT-D. Враховувалися зміни гемодинамічних показників з урахуванням ступеня АГ. Показано, що у пацієнтів з імплантованими ЕКС підтримуюча медикаментозна терапія при спостереженні протягом одного року призводить до нормалізації САТ і ДАТ поза істотних відмінностей у зміні гемодинамічних показників між артеріальною гіпертензією 1-го, 2-го та 3-го ступеня АГ. Імплантація ЕКС не привела до істотної зміни ТЗС ЛШ, МЖП ЛШ, розмірів ЛП, ПП, ПШ. Неповна нормалізація гемодинамічних показників у пацієнтів з АГ і ЕКС свідчить про необхідність посилення медикаментозної підтримки.