Клініко-психопатологічна характеристика дисоціативних розладів з коморбідними адикціями - М.М. Денисенко (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
З метою дослідження клініко-психопатологічних особливостей дисоціативних розладів з адикціями в клінічній структурі проаналізовано особливості їх формування та перебігу, факторів психотравматизації, виразності невротичної симптоматики та специфіки їх синдромальної структури. Встановлено, що дисоціативні розлади з адикціями характеризуються підгострим або затяжним початком захворювання, поєднанням гострих і хронічних психотравмуючих чинників, високою інтенсивністю психопатологічної симптоматики, зокрема невротичної депресії, вегетативних порушень, істеричного типу реагування, обсесивно-фобічних порушень та астенії, а також представленістю в синдромальній структурі дисфоричного, соматовегетативного та обсесивного синдромів. Встановлено, що виразність невротичної симптоматики прямо пов’язана з рівнем адиктивності хворих на дисоціативні розлади.