Профілактика післяопераційних ускладнень у жінок з запальними захворюваннями органів малого тазу та кістами яєчників - О.Д. Демиденко; Д.І. Демиденко; І.А. Гузь; О.В. Гнатенко (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Проведено лапароскопічне лікування і подальша реабілітація 66 жінок з безпліддям, викликаним хронічними запальними захворюваннями органів малого тазу і наявністю кіст яєчників. Установлено, що комплексне лікування з включенням ферментного препарату, що містить стрептокіназу і стрептодорназу, має виражений позитивний терапевтичний ефект на перебіг післяопераційного періоду у жінок з непрохідністю маткових труб, хронічним запаленням органів малого тазу і спайковим процесом у малому тазу. Використання розробленого комплексу реабілітаційних заходів сприяє підвищенню ефективності профілактики утворення спайкового процесу після ендоскопічних операцій і збільшенню частоти настання вагітності.