Класи пульсового артеріального тиску та параметри електрокардіостимуляції у пацієнтів при спостереженні протягом одного року після кардіоресинхронізуючої та медикаментозної терапії - М.В. Починська (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Вивчено параметри електрокардіостимуляції у 19 пацієнтів у віці (67±9) років у п’яти класах пульсового артеріального тиску (ПАТ) при спостереженні протягом одного року після кардіоресинхронізуючої (КРТ) і медикаментозної (МТ) терапії. Середня базова частота стимуляції (60 уд/хв), тенденція підвищення відсотка стимуляції правого і лівого шлуночка (ПШ, ЛШ), тенденція зниження детектованої і стимульованої AV-затримок та міжшлуночкової затримки не залежать від класу ПАТ. Зниження імпедансу і амплітуди з право- та лівошлункових електродів відбувається в IV і в більшій мірі в III класі ПАТ при спостереженні протягом одного року після КРТ. Необхідні додаткова оптимізація параметрів електрокардіостимуляції і корекція медикаментозної терапії в IV класі ПАТ у пацієнтів при спостереженні протягом року після імплантації.