Роль еритроцитів у генерації пуринергічних агоністів і дії лікарських засобів - В.В. Рамазанов; Є.Л. Воловельська; С.С. Єршов; Н.А. Єршова; О.О. Шапкіна; С.В. Руденко; В.А. Бондаренко (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Створення ефективних лікарських засобів є основним напрямком фармацевтичної науки і промисловості, що дозволить вирішити завдання, не розв’язані традиційними терапевтичними методами, що існують. У той же час, продовжують розроблятися нові терапевтичні протоколи, котрі залишаються важливими при лікуванні судинних захворювань. Дані літератури з дослідження пуринергічної сигналізації в клітинах крові і судин при різних захворюваннях свідчать про те, що порушення фізіології еритроцитів погіршує патогенез судин, тому ці клітини є потенційними клітинами-мішенями при впливі. Ця обставина може визначити нову терапевтичну стратегію для профілактики і лікування судинної патології.