Імуногістохімічне дослідження з моноклональними антитілами до кортизолу спонгіоцитів пучкової зони кори надниркових залоз при хронізації запалення - Ю.Н. Авідзба; О.І. Залюбовська; В.В. Зленко (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Показано, що в ранній термін експерименту, а саме на 7-му добу, максимальна напруга функціональної активності спонгіоцитів характерна для гострого септичного запалення, тоді як при сефадексном запаленні максимальне напруження активності зазначалося лише наприкінці експерименту – на 28-му добу. При карагіненовом і ад’ювантном запаленні максимальна напруга кортизол-продукції відзначалася відповідно на 14-ту і 21-шу добу експерименту.