Порівняльна характеристика методів знеболення при проведенні тонзилектомії - А.С. Журавльов; Н.О. Шушляпіна; Ю.В. Світлична; В.В. Колісніченко (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Обстежено 60 чоловік з хронічним декомпенсованим тонзилітом, які були розділені на дві групи: 30-ти була проведена тонзилектомія під загальною анестезією і 30-ти – під комбінованим знеболенням. При цьому порівнювали перебіг інтраопераційного періоду і оцінювали суб’єктивні й об’єктивні симптоми післяопераційного періоду. Оцінювали рівень кортизолу в крові хворих до і після операції. Перевагою тонзилектомії в умовах ендотрахеальної анестезії є використання інтубаційної трубки, що виключає ризик потрапляння крові в дихальні шляхи. Наявність адекватного доступу з використанням роторозширювача, відсутність глоткового рефлексу, абсолютний контроль лікаря-анестезіолога за станом пацієнта дозволяє виконати всі необхідні маніпуляції в операційній ділянці. Відсутність больових відчуттів у ході самого втручання дозволяє зберегти рівень кортизолу в межах фізіологічної норми, що сприяє швидшій репарації тканин.