Урівноваженість нервової системи – важливий фактор формування професійної придатності до робіт з підвищеною небезпекою - В.О. Коробчанський; О.В. Григорян (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Урівноваженість нервової системи – властивість нервової системи, яка виражається співвідношенням між процесами збудження і гальмування в корі головного мозку. Для визначення ролі фактора урівноваженості нервових процесів в успішності і безпечності праці був реалізований метод «реакція на рухомий об’єкт». Проведений порівняльний аналіз за наступними ознаками: вид виконуваних робіт, професія, трудовий стаж, вік та стать. Переважна кількість обстежених працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки, за критерієм «урівноваженість нервової системи», відповідають професійним вимогам (94%). До групи «умовно придатних» були віднесені 2% досліджуваних та до «непридатних» – 4%.