Зміни параметрів мейотичного дозрівання ооцитів і життєздатності клітин їх фолікулярного оточення за умов експериментального імунного ушкодження - В.О. Срібна; Н.Г. Грушка; О.А. Шепель; Т.Ю. Вознесенська Т.Ю. Вознесенська; Т.В. Блашків (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Оцінювали параметри мейотичного дозрівання ооцитів і життєздатності клітин їх фолікулярного оточення за умов експериментального імунного ушкодження і введення Л-норваліну та етилметилгідроксипіридин сукцинату (ГС). Встановлено, за умов імунізації бичачою сироваткою альбуміну (БСА) введення: 1) 4-ГК, як і ГС, зумовлює покращення параметрів мейотичного дозрівання ооцитів як на стадії метафази І, так і на стадії метафази ІІ відповідно в 1,2 і 1,4(4-ГК) та 1,1 і 1,4 (ГС) раза у порівнянні з величинами в групі імунізація БСА; 2) Л-норваліну + ГС – зумовлює пригнічення мейотичного дозрівання ооцитів на стадії метафази І в 1,1 раза у порівнянні з величинами групи імунізація БСА + ГС. Показано, що за умов імунізації БСА введення: 1) 4-ГК вірогідно не впливає на життєздатність клітин фолікулярного оточення ооцитів; 2) ГС – зумовлює зниження загибелі клітин фолікулярного оточення ооцитів, а саме збільшується кількість живих клітин, і зменшення кількості клітин з морфологічними ознаками апоптозу відповідно в 1,2 та 3,5 раза у порівнянні з величинами групи імунізації БСА; 3) Л-норваліну + ГС – призводить до збільшення клітин з морфологічними ознаками некрозу в 2,3 раза у порівнянні з величинами групи імунізації БСА.