Біліарна декомпресія у пацієнтів з доброякісними захворюваннями гепатикохоледоху, ускладненими механічною жовтяницею - В.В. Бойко; Ю.В. Авдосьєв; А.Л. Сочнєва (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Проаналізовано результати лікування 34 пацієнтів з доброякісними захворюваннями гепатикохоледоху, ускладненими механічною жовтяницею. В основній групі 14 (41,1%) пацієнтам з метою біліарної декомпресії виконані антеградні ендобіліарні втручання, в групі порівняння 19 (55,9%) пацієнтам спроби ретроградної біліарної декомпресії були невдалими. На другому етапі хірургічного лікування виконувалися реконструктивно-відновлювальні операції або застосовувалися «rende-vouze» втручання. У низки пацієнтів антеградні ендобіліарні втручання стали єдиними у лікуванні. Проведено оцінку відповіді механічної жовтяниці на біліарну декомпресію за допомогою формули T. Shimizu і K. Yoshida. Застосовуючи антеградні ендобіліарні втручання, нам вдалося знизити розвиток ускладнень біліарної декомпресії порівняно з пацієнтами, у яких була невдала спроба ендоскопічного лікування, з 15 (78,9%) до одного (6,67%), а також знизити кількість ускладнень після реконструктивно-відновних операцій з 10 (52,6%) до 1 (6,67%) та рівень летальності з 2 (10,5%) до 1 (6,67%) або 6,67%.