Відкриття helicobacter pylori – революційний этап розвитку гастроентерології - В.В. Казмірчук; І.В. Короваєва; Б.І. Гушилик; І.М. Довга; В.Ю. Іванник (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Стаття присвячена важливому етапу розвитку гастроентерології – відкриттю Helicobacter pylori. В ній автори приводять дані всесвітньої літератури щодо виявлення H. pylori у слизовій оболонці шлунка та визначення її ролі в етіології гастриту та виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки. Автори також розглядають проблеми, що виникають на шляху ерадикації H. pylori та вказують на необхідність подальшої розробки ефективних і безпечних засобів лікування запальних захворювань слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки, асоційованих з H. pylori.