Можливість оцінки ступеня небезпеки вогнища туберкульозної інфекції генотиповим методом - О.О. Говардовська; О.С. Шевченко; М.Ф. Новохатська (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Проведено порівняння 142 позитивних результатів посіву на щільних середовищах Левенштейна–Йєнсена і молекулярно-генетичні дослідження XpertMBT/RIF. Матеріалом для досліджень було мокротиння, зібране для діагностики нового випадку туберкульозу. В 1-шу групу увійшло 52 результати зі скудним, у 2-гу групу – 40 результатів з помірним та в 3-тю групу – 50 результатів з масивним бактеріовиділенням. Оцінювання позитивного тесту МГ за кількістю копій ДНК: дуже мало, мало, середня кількість, велика кількість. Xpert MBT / RIF: у 1-й групі 26,9% – негативні результати; 23,1% – дуже мало; 38,5% – мало; 7,7% – середня кількість; 3,8% – велика кількість; у 2-й групі 2,5% – негативні результати; 5,0% – дуже мало; 35,0% – мало; 47,5% – середня кількість; 10,0% – велика кількість; у 3-й групі дуже мало і мало мали по 2,0% результатів; 34,0% – середня кількість; 62,0% – велика кількість. Посів на середовища Левенштейна–Йєнсена є більш специфічним і дає можливість додатково виявити більше 10% пацієнтів. Результати кореляційного аналізу дозволяють рекомендувати використання даних генотипового дослідження Xpert MBT / RIF із визначенням кількісної характеристики для прогнозування рівня бактеріовиділення, ранньої оцінки ступеня небезпеки вогнища туберкульозної інфекції, планування заходів епідемічного нагляду та інфекційного контролю.