Ефективність і безпечність післяопераційної аналгезії у геронтологічних хворих з політравмою - М.О. Долженко (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Досліджували ефективність і безпечність післяопераційної аналгезії у геронтологічних хворих з політравмою. Всі пацієнти залежно від застосованої схеми післяопераційного знеболення були розділені на три групи. Пацієнти 1-ї групи отримували морфін по 10 мг з частотою, необхідною для ефективного знеболення, 2-ї групи – налбуфін по 10 мг, 3-ї – комбінацію центрального інгібітора циклооксигенази інфулгану з ревмоксикамом. Дослідження проводилося на 1-шу, 3-тю, 5-ту та 7-му добу після операції. Вивчали рівень больових відчуттів за візуальною аналоговою шкалою, концентрацію маркерів стресу, враховували добову потребу в аналгетиках, частоту їх введення, побічні ефекти препаратів для знеболення, тривалість ефективної аналгезії. Виявили, що ефективність всіх трьох схем післяопераційного знеболення у геронтологічних хворих з політравмою практично однакова, але використання налбуфіну має перевагу перед застосуванням морфіну, для якого характерні такі небезпечні побічні ефекти, як пригноблення дихання. Тому оптимальним є застосування комбінації центрального і периферичного інгібіторів циклооксигенази інфулгану і ревмоксикаму, оскільки така схема дозволяє значно знизити потребу в опіатах і уникнути їх небезпечних побічних ефектів.