Особливості лабораторної діагностики у пацієнтів з хронічною хворобою нирок, які перенесли родичеву трансплантацію нирки при нормальному перебігу післяопераційного періоду - В.М. Лісовий; Н.М. Андон’єва; Л.С. Колупаєва; М.О. Желєзнікова; Г.В. Лісова; С.М. Колупаєв (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Вивчені клініко-лабораторні показники 15 реципієнтів ниркового трансплантата з нормальним перебігом післяопераційного періоду для оцінки взаємозв’язку гематологічних показників, хіміко-мікроскопічних показників сечі, особливостей біохімічного складу сироватки. Встановлено, що характерними рисами раннього посттрансплантаційного періоду є нейтрофільний лейкоцитоз, що змінюється помірним лімфоцитозом, а також транзиторне підвищення сироваткової концентрації АлАТ. Характер змін біохімічних показників сироватки крові полягає в поступовому зниженні рівнів сечовини, креатинину та калію з повною нормалізацією їх на 21-шу добу посттрансплантаційного періоду.