Клініко-етіологічна характеристика аномальних маткових кровотеч у дівчат-підлітків - А.А. Новікова (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Обстежено 52 дівчинки 11–17 років з аномальними матковими кровотечами пубертатного періоду. Проведено аналіз скарг і клінічного перебігу захворювання з урахуванням його рецидивів, виявлена екстрагенітальна патологія, оцінено гінекологічний та гормональний статус, перебіг вагітності та пологів у матері. З використанням шкали соціальної адаптації (T.H. Holmes, R.H. Rache) і опитувальника Спілберга–Ханіна вивчено психоемоційний стан підлітків з аномальними матковими кровотечами. Проведено УЗД-дослідження внутрішніх статевих органів. Встановлено, що етіологічними чинниками виникнення аномальних маткових кровотеч пубертатного періоду є наявність несприятливого перинатального періоду і преморбідного фону, екстрагенітальна патологія, стрес, а також спадкова схильність до порушень менструальної функції. Пацієнтки з маточною кровотечею пубертатного періоду характеризуються порушенням показників психоемоційного статусу. Високий рівень стресу у дівчаток-підлітків з аномальними матковими кровотечами може викликати порушення менструальної функції в період фізіологічної нестабільності функціонування репродуктивної системи. У дівчаток-підлітків з аномальними матковими кровотечами при УЗД вірогідно частіше відзначаються гіперпластичні процеси ендометрія в порівнянні зі здоровими підлітками.