Роль еритроцитів у формуванні запалення та тромбозу і в дії антитромботичних засобів - В.В. Рамазанов; Є.Л. Воловельська; О.Е. Ніпот; С.С. Єршов; Н.А. Єршова; С.В. Руденко; O.Ю. Семенченко; В.А. Бондаренко (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Виявлення механізмів взаємодії систем запалення і коагуляції, а також ступеня їх участі у патогенезі різних захворювань є ключем для розробки ефективних терапевтичних протоколів. Останніми роками зросла кількість досліджень, що пов’язані із взаємодією еритроцитів з клітинами крові і судин в умовах, що моделюють запалення і тромбоз. Даний напрямок досліджень дозволив розкрити деякі механізми клітинних взаємодій, які вказують на можливість ефективної терапевтичної корекції запальних і тромботичних розладів.