Ендотеліально-імунологічні взаємозв’язки при стенокардії та її корекція у хворих на хронічне легеневе серце - В.М. Погорєлов; Н.Д. Телегіна; А.О. Жерновенков; К.М. Соханевич (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Обстежено 45 хворих на хронічне легеневе серце зі стабільною стенокардією напруги III ФК. Всі хворі отримували комплексну терапію з включенням пентоксифіліну у дозі 600 мг на добу, а 25 пацієнтів основної групи до цієї терапії додатково отримували амлодипін бесилат у кількості 10 мг на добу. Вивчали показники гемодинаміки, динаміку зміни оксиду азоту, ендотеліну-1, цитокінів, агрегації тромбоцитів. Після лікування відзначалось зниження рівня ендотеліну-1, інтерлейкіну-1β, інтерлейкіну-6, фактору некрозу пухлини – α, агрегаційної здатності тромбоцитів, підвищення інтерлейкіну-4 та оксиду азоту. Отримана позитивна лабораторно-клінічна динаміка була більш виражена в основній групі, ніж в групі порівняння.