Патогістологічні особливості папілярного раку щитоподібної залози - Ю.І. Караченцев; Ю.А. Винник; В. В. Хазієв; А.Г. Коркеліа (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Досліджено патогістологічний матеріал, отриманий після оперативного лікування 273 хворих з діагнозом папілярний рак щитоподібної залози. Дані гістологічного дослідження були проаналізовані залежно від розміру пухлини, частоти інвазії в капсулу, частоти екстратиреоїдної інвазії та частоти метастатичного ураження в регіонарних лімфовузлах. Найбільш агресивним варіантом виявився папілярний рак щитоподібної залози з циліндричних клітин, який характеризувався високою частотою екстратиреоїдної інвазії (5,4%), інвазії в капсулу (7,2%), мультифокального росту (10,8%), наявністю метастатичного ураження лімфовузлів (17,1%). Зроблено висновок, що папілярний рак щитоподібної залози з циліндричних клітин має найбільшу агресивність, тому при доопераційній або інтраопераційній верифікації цього діагнозу бажано вибирати більш радикальний метод оперативного лікування.