Маркери про- та протизапальної активації у хворих на артеріальну гіпертензію з супутнім цукровим діабетом 2-го типу - Т.В. Ащеулова; О.М. Ковальова; Сайєд Муджахід Аббас (Експериментальна і клінічна медицина, 2014)
УДК 612.12-008.331;616.379-008.64;612.112.94.015.2Т.В. Ащеулова, О.М. Ковальова, Сайєд Муджахід Аббас Харківський національний медичний університетМАРКЕРИ ПРО- ТА ПРОТИЗАПАЛЬНОЇ АКТИВАЦІЇ У ХВОРИХ НА АРТЕРІАЛЬНУ ГІПЕРТЕНЗІЮ З СУПУТНІМ ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 2-ГО ТИПУОбстежено 103 пацієнти з артеріальною гіпертензією (АГ), у 31 з яких діагностовано ЦД 2-го типу. Встановлено, що вміст прозапального цитокіну ІЛ-18 підвищується у хворих на АГ та у хворих на АГ з супутнім ЦД 2-го типу порівняно з контрольною групою. Достовірні взаємозв'язки між ІЛ-18 та показниками вуглеводного обміну свідчать про залучення прозапальної активації до формування глюкометаболічних порушень у хворих на АГ. У хворих на АГ спостерігається підвищення рівня протизапального цитокіну ІЛ-10 порівняно з контрольною групою, що може розглядатися як протективна реакція з метою пригнічення активності прозапальних цитокінів. Пацієнти на АГ з ЦД 2-го типу характеризуються зменшеним рівнем ІЛ-10. Ключові слова: імунозапалення, прозапальні цитокіни, інтерлейкін-18, протизапальні цитокіни, інтерлейкін-10, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет 2-го типу.T.B. Ащеулоеа, O.H. Ковалёва, Саед Муджахид АббасМАРКЕРЫ ПРО- И ПРОТИВОВОСПАЛИТЕЛЬНОЙ АКТИВАЦИИ У БОЛЬНЫХ С АРТЕРИАЛЬНОЙ ГИПЕРТЕНЗИЕЙ И СОПУТСТВУЮЩИМ САХАРНЫМ ДИАБЕТОМ 2-ГО ТИПАОбследовано 103 пациента с артериальной гипертензией (АГ), у 31 из которых диагностирован СД 2-го типа. Установлено, что содержание провоспалительного цитокина ИЛ-18 повышается у больных АГ и АГ с сопутствующим СД 2-го типа по сравнению с контрольной группой. Достоверные взаимосвязи между ИЛ-18 и показателями углеводного обмена свидетельствуют о вовлечении провоспалительной активации в формирование глюкометаболических нарушений у больных АГ. У больных АГ наблюдается повышение содержания противовоспалительного цитокина ИЛ-10 по сравнению с контрольной группой, что может рассматриваться как протективная реакция с целью подавления активности провоспалительных цитокинов. Больные АГ с СД 2-го типа характеризуются уменьшением уровня ИЛ-10.Ключевые слова: иммуновоспаление, провоспалителъные цитокины, интерлейкин-18, противовоспалительные цитокины, интерлейкин-10, артериалъная гипертензия, сахарный диабет 2-го типа.T.V Ashcheulova, O.N. Kovalyova, SayedMudzhaheedAbbasMARKERS OF PRO- AND ANTI-INFLAMMATORY ACTIVATION IN ARTERIAL HYPERTENSION PATIENTS WITH CONCOMITANT DIABETES MELLITUS 2 TYPE103 patients with АH were examined, in 31 patients of which (34.0 %) DM 2 type was diagnosed. It was found that proinflammatory cytokine - IL-18 levels were elevated in AH and AH with concomitant type 2 DM as compared with control group. Significant correlations between IL-18 and carbohydrates metabolism parameters suggest proinflammatory cytokines involving in glucometabolic disorders in patients with AH. It was detected elevation of anti-inflammatory cytokine - IL-10 content in AH that can be considered as protective reaction to suppress proinflammatory cytokines activity. Patients with AH with DV 2 type were characterized by IL-10 levels reducing.Key words: immunoinflammation, proinflammatory cytokines, interleukin-18, anti-inflammatory cytokines, interleukin-10, arterial hypertension, diabetes mellitus 2 type.Поступила 19.11.13