Кальцифікація сонних артерій у додіалізних пацієнтів із хронічною хворобою нирок - О.Б. Сусла (Експериментальна і клінічна медицина, 2012)
УДК 616.133-008.92-02:616.61-036.12О.Б. СуслаТернопільський державний медичний університет ім. І.Я. ГорбачевськогоКАЛЬЦИФІКАЦІЯ СОННИХ АРТЕРІЙ У ДОДІАЛІЗНИХ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ХРОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ НИРОКНаведена характеристика кальцифікації сонних артерій у хворих на додіалізній стадії хронічної хвороби нирок з урахуванням порушень мінерального метаболізму і маркерів запального процесу. З'ясовано роль вторинного гіперпаратиреозу, активації хронічного запалення в механізмах зазначених пошкоджень екстракраніальних судин. Показано, що гіпер-, а не гіпоехогенні каротидні бляшки поєднуються з більш вираженими змінами структури і функції сонних артерій.Ключові слова: хронічна хвороба нирок, додіалізна стадія, сонні артерії, ремоделю вання, гіперпаратиреоз, запалення, середні молекули.А.Б. СуслаКАЛЬЦИФИКАЦИЯ СОННЫХ АРТЕРИЙ У ДОДИАЛИЗНЫХ ПАЦИЕНТОВ С ХРОНИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНЬЮ ПОЧЕКПриведена характеристика кальцификации сонных артерий у больных на додиализной стадии хронической болезни почек с учётом нарушений минерального метаболизма и маркёров воспалительного процесса. Выяснена роль вторичного гиперпаратиреоза, активации хронического воспаления в механизмах указанных повреждений экстракраниальных сосудов. Показано, что гипер-, а не гипоэхогенные каротидные бляшки сочетаются с более выраженными изменениями структуры и функции сонных артерий.Ключевые слова: хроническая болезнь почек, додиализная стадия, сонные артерии, ремоделирование, гиперпаратиреоз, воспаление, средние молекулы.O.B. SuslaCAROTID ARTERY CALCIFICATION IN PREDIALYSIS PATIENTS WITH CHRONIC KIDNEY DISEASEThe characteristic of carotid artery calcification in patients under the predialysis stage of chronic kidney disease involving of disturbances of mineral metabolism and markers of inflammatory process have been presented. The role of secondary hyperparathyroidism, activation of chronic inflammation in mechanisms of indicated damages of extracranial vessels has been found. It has been shown, that a echogenic, but not echolucent carotid plaques combine with more severe changes of structure and function of carotid arteries.Key words: chronic kidney disease, predialysis stage, carotid arteries, remodelling, hyperparathyroidism, inflammation, middle molecules.Поступила 08.02.12