Роль процесів адренорецепції в розвитку та перебігу вторинних кардіоміопатій у дітей - І.О. Саніна (Експериментальна і клінічна медицина, 2012)
УДК 616.127-053.5/.6-036:577.522/.523І.О. СанінаХарківський національний медичний університетРОЛЬ ПРОЦЕСІВ АДРЕНОРЕЦЕПЦІЇ В РОЗВИТКУ ТА ПЕРЕБІГУ ВТОРИННИХ КАРДІОМІОПАТІЙ У ДІТЕЙПроаналізовано стан серцево-судинної системи у дітей з порушеннями процесів реполяризації. Виявлено залежність показників ЕКГ, велоергометрії та допплерехокардіо графії від стану b-адренорецепції у дітей з вторинними кардіоміопатіями. Зроблено висновок, що на сучасному етапі окремі порушення процесів реполяризації міокарда у дітей слід розглядати як привід для поглибленого кардіологічного обстеження дитини.Ключові слова: порушення процесів реполяризації, вторинні кардіоміопатії, адренорецептори, діти.И.А. СанинаРОЛЬ ПРОЦЕССОВ АДРЕНОРЕЦЕПЦИИ В РАЗВИТИИ И ТЕЧЕНИИ ВТОРИЧНЫХ КАРДИОМИО ПАТИЙ У ДЕТЕЙПроанализировано состояние сердечно-сосудистой системы у детей с нарушениями процессов реполяризации. Выявлена зависимость показателей ЭКГ, велоэргометрии и допплерэхокардио графии от состояния b-адренорецепции у детей с вторичными кардиомиопатиями. Сделан вывод, что на современном этапе отдельные нарушения процессов реполяризации миокарда у детей следует рассматривать как повод для углублённого кардиологического обследования ребенка.Ключевые слова: нарушение процессов реполяризации, вторичные кардиомиопатии, адренорецепторы, дети.I.A. SaninaTHE ROLE OF ADRENERGIC RECEPTORS IN THE DEVELOPMENT AND COURSE OF SECONDARY CARDIOMYOPATHY IN CHILDRENThe state of the cardiovascular system in children with repolarization violations. The dependence of the parameters of ECG, dopplerechocardiography and cycle ergometry on the statе of b-adrenergic receptors in children with secondary cardiomyopathies. Drawn conclusion, that on the modern stage separate violations of processes repolarization of myocardium for children it follows to examine as an occasion of deep cardiologic inspection of child.Key words: repolarization violations, secondary cardiomyopathy, b-adrenergic receptors, children.Поступила 27.03.12