Зміни біохімічних показників крові щура при інтоксикації опіоїдами в динаміці перебігу експерименту - М.В. Логаш; П.Б. Покотило; Ю.М. Федевич; Ю.Я. Кривко (Експериментальна і клінічна медицина, 1970)
УДК 615.916:615.212.7:616.15-07:611-08М.В. Логаш, П.Б. Покотило, Ю.М. Федевич, Ю.Я. КривкоЛьвівський національний медичний університет імені Данила ГалицькогоЗМІНИ БІОХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ КРОВІ ЩУРА ПРИ ІНТОКСИКАЦІЇ ОПІОЇДАМИ В ДИНАМІЦІ ПЕРЕБІГУ ЕКСПЕРИМЕНТУНаведені результати дослідження змін біохімічних показників крові щура під впливом опіоїду «Налбуфін» в динаміці шеститижневого експерименту. Біохімічні дослідження проводились як частина комплексної роботи по вивченню морфологічних змін печінки та серця щура під впливом опіоїдів. Приведені результати свідчать про достатньо токсичну дію налбуфіну. Очевидно, що це пов'язане в першу чергу з його дією на гепатоцити печінки. Із-за пошкодження клітин амінотрансферази потрапляють у кров'яне русло, і сироваткові концентрації їх підвищуються. В основі протікання цих процесів лежить руйнування різних клітинних структур мембранної природи сполуками радикальної будови.Ключові слова: опіоїди, амінотрансферази, печінка, біохімічні показники.М.В. Логаш, П.Б. Покотило, Ю.М. Федевич, Ю.Я. КривкоИЗМЕНЕНИЯ БИОХИМИЧЕСКИХ ПОКАЗАТЕЛЕЙ КРОВИ КРЫСЫ ПРИ ИНТОКСИКАЦИИ ОПИОИДАМИ В ДИНАМИКЕ ПРОТЕКАНИЯ ЭКСПЕРИМЕНТАПредставлены результаты исследования изменений биохимических показателей крови крысы под влиянием опиоида Налбуфин в динамике шестинедельного эксперимента. Биохимические исследования проводились как часть комплексной работы по исследованию морфологических изменений печени и сердца крысы под влиянием опиоидов. Полученные результаты свидетельствуют о токсическом влиянии налбуфина. Очевидно, это связано в первую очередь с его действием на гепатоциты печени. Из-за повреждения клеток аминотрансферазы попадают в кровяное русло, и сывороточные концентрации их повышаются. В основе протекания этих процессов лежит разрушение разных клеточных структур мембранной природы соединениями радикального строения.Ключевые слова: опиоиды, аминотрансферазы, печень, биохимические показатели.M.V. Logash, P.B. Pokotilo, Yu.M. Fedevich, Yu.Ya. KrivkoCHANGE OF BIOCHEMICAL INDEXES BLOOD OF RAT DURING INTOXICATION OF OPIOIDS IN DYNAMICS OF FLOWING OF EXPERIMENTThe results of research of changes of biochemical indexes blood of rat are presented under influence of opioid Nalbufin in the dynamics of six weeks experiment. Biochemical researches were conducted as part of complex work on research of morphological changes a liver and heart of rat under influence of opioids. The got results testify to toxic influence of Nalbufin. Obviously, it is related above all things to his action on a gepatocity liver. From the damage of cages of aminotransferazе get in a bloody river-bed and whey concentrations them rise. Flowing of these processes destruction of different cellular structures of diaphragm nature is underlaid by connections of radical structure.Key words: opioids, aminotransferazе, liver, biochemical indexes.Поступила 16.04.14