Особливості метаболізму в сполучній тканині при пневмоконіозі і хронічному пиловому бронхіті - В.А. Капустник; О.Г. Мельник (Експериментальна і клінічна медицина, 2012)
УДК 616.24+616.233-002-036.12]-003.6-018.2-008.9В.А. Капустник, О.Г. МельникХарківський національний медичний університетОСОБЛИВОСТІ МЕТАБОЛІЗМУ В СПОЛУЧНІЙ ТКАНИНІ ПРИ ПНЕВМОКОНІОЗІ І ХРОНІЧНОМУ ПИЛОВОМУ БРОНХІТІДосліджено стан сполучної тканини у хворих на пневмоконіоз і хронічний пиловий бронхіт шляхом визначення в крові вмісту метаболітів, що беруть участь в її обмінних процесах. Виявлено суттєве зниження при пневмоконіозі співвідношення гексоза-ГАГ/гексоза-ГП, активності альфа-1-антитрипсину, альфа-2-макроглобуліну на фоні підвищення співвідношення зв'язаний оксипролін/вільний оксипролін, активності нейтрофільної еластази, плазмового фібронектину. При хронічному пиловому бронхіті встановлено суттєве підвищення співвідношення гексози-ГАГ/гексози-ГП, активності еластази на фоні зниження співвідношення зв'язаний оксипролін/вільний оксипролін, а також зміну в протеїназоінгібіторній системі з переважанням протеїназної активності.Ключові слова: пилові захворювання легень, сполучна тканина, метаболічні процеси.В.А. Капустник, О.Г. МельникОсобенности метаболизма в соединительной ткани при пневмокониозе и хроническом пылевом бронхитеИсследовано состояние соединительной ткани у больных пневмокониозом и хроническим пылевым бронхитом путём определения в крови содержания метаболитов, непосредственно участвующих в её обменных процессах. Выявлено существенное снижение при пневмокониозе соотношения гексозаГАГ/гексоза-ГП, активности альфа-1-антитрипсина, альфа-2-макроглобулина на фоне повышения соотношения связанный оксипролин/свободный оксипролин, активности нейтрофильной эластазы, плазменного фибронектина. При хроническом пылевом бронхите установлено значительное повышение соотношения гексозаГАГ / гексозаГП, активности эластазы на фоне снижения соотношения связанный оксипролин /свободный оксипролин, а также изменение в протеиназоингибиторной системе с преобладанием протеиназной активности.Ключевые слова: пылевые заболевания лёгких, соединительная ткань, метаболические процессы.V.A. Kapustnyk, O.G. MelnikPeculiarities of connective tissue metabolism in pneumoconiosis and chronic dust bronchitisState of connective tissue in patients with pneumoconiosis and chronic dust bronchitis was investigated using evaluation of substances which immediately take part in its metabolism. Significant decrease of hexose-GAG to hexose-GP ratio, alpha-1-antitrypsin, alpha-2-macroglobulin on the background of elevation of bound oxyproline to free oxyproline ratio, activity of neutrophil elastase, plasma fibronectin was revealed in patients with pneumoconiosis. In case of chronic dust bronchitis significant increase of hexose-GAG to hexose-GP ratio, elastase activity on the background of bound oxyproline to free oxyproline ratio decline was registered together with changes in proteinase-inhibitor system characterized by proteinase activity predominance.Key words: pneumoconiosis, chronic dust bronchitis, connective tissue, metabolic processes.Поступила 03.10.11