Варіанти перебігу та патогенетичні фактори прогресування артеріальної гіпертензії у хворих на метаболічний синдром різної статі - Д.К. Милославський; І.О. Снігурська; Л.М. Цьома; О.М. Щенявська (Експериментальна і клінічна медицина, 2012)
УДК 616.12-008.331.1-092-036:616.379-008.9-056.7:577.81Д.К. Милославський, І.О. Снігурська, Л.М. Цьома, О.М. ЩенявськаДУ «Інститут терапії ім. Л.Т. Малої НАМН України», м. ХарківВАРІАНТИ ПЕРЕБІГУ ТА ПАТОГЕНЕТИЧНІ ФАКТОРИ ПРОГРЕСУВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ У ХВОРИХ НА МЕТАБОЛІЧНИЙ СИНДРОМ РІЗНОЇ СТАТІПроведено багатофакторне вивчення вихідних показників вуглеводного, ліпідного обміну, виразності інсулінорезистентності, рівнів адипонектину крові у хворих на артеріальну гіпертензію з метаболічним синдромом з урахуванням статевих особливостей пацієнтів. Встановлені варіанти перебігу та фактори розвитку ускладнень у жінок і чоловіків, хворих на ессенціальну артеріальну гіпертензію з метаболічним синдромом, гендерні особливості гемодинамічних і метаболічних показників з формуванням феномена втрати гендерної різниці при приєднанні ознак метаболічного синдрому, особливо порушень толерантності до глюкози.Ключові слова: артеріальна гіпертензія, метаболічний синдром, інсулінорезистент ність, ліпідно-вуглеводний обмін, адипонектин, гендерні особливості.Д.К. Милославский, И.А. Снегурская, Л.Н. Цёма, Е.Н. ЩенявскаяВАРИАНТЫ ТЕЧЕНИЯ И ПАТОГЕНЕТИЧЕСКИЕ ФАКТОРЫ ПРОГРЕССИРОВАНИЯ АРТЕРИАЛЬНОЙ ГИПЕРТЕНЗИИ У БОЛЬНЫХ МЕТАБОЛИЧЕСКИМ СИНДРОМОМ РАЗНОГО ПОЛАПроведено многофакторное исследование исходных показателей углеводного, липидного обмена, выраженности инсулинорезистентности и уровней адипонектина крови у больных артериальной гипертензией с метаболическим синдромом с учётом половых особенностей пациентов. Установлены варианты прогрессирования и факторы развития осложнений у женщин и мужчин, больных эссенциальной артериальной гипертензией с метаболическим синдромом, гендерные особенности гемодинамических и метаболических показателей с формированием феномена утраты гендерных различий при присоединении проявлений метаболического синдрома, особенно нарушений толерантности к глюкозе.Ключевые слова: артериальная гипертензия, метаболический синдром, инсулинорезис тентность, липидно-углеводный обмен, адипонектин, гендерные особенности.D.K. Miloslavsky, I.A. Snegurska, L.N. Tsioma, E.N. SchenyavskaVARIANTS OF ESSENTIAL HYPERTENSION DEVELOPMENT AND PONDERABLE PROGNOSTIC FACTORS IN PATIENTS WITH METABOLIC SYNDROME AND THEIR SEX DIFFERENCEThe multifactor research of initial parameters of lipid-carbohydrate homeostasis, insulin resistance expression and adiponectin blood levels in patients with essential hypertension and metabolic syndrome taking into account their sex difference was presented. The variants and factors of development of complications in women and men with essential hypertension and metabolic syndrome, the haemodynamic and metabolic parameters gender difference with forming of the phenomenon of gender distinctions loss and at joining of the metabolic syndrome features, particularly, impared glucose tolerance was set.Key words: essential hypertension, metabolic syndrome, insulin resistance, lipid-carbohydrate homeostasis, adiponectin, gender variability.Поступила 04.07.11