Кореляційні зв'язки між вмістом тестостерону і тиреоїдних гормонів у щурів різних вікових груп з альтернативними типами поведінки - І.М. Васильєва (Експериментальна і клінічна медицина, 2012)
УДК 616.89-008.447-092.9:[577.175.624+577.175.44]І.М. ВасильєваХарківський національний медичний університетКОРЕЛЯЦІЙНІ ЗВ'ЯЗКИ МІЖ ВМІСТОМ ТЕСТОСТЕРОНУ І ТИРЕОЇДНИХ ГОРМОНІВ У ЩУРІВ РІЗНИХ ВІКОВИХ ГРУП З АЛЬТЕРНАТИВНИМИ ТИПАМИ ПОВЕДІНКИДосліджено кореляційні зв'язки між вмістом тестостерону і тиреоїдних гормонів у щурів різних вікових груп з альтернативними типами поведінки. У агресивних щурів виявлено високу позитивну кореляцію між вмістом тестостерону і тироксину (Т4) в усіх вікових групах, вмістом тестостерону і трийодтироніну (Т3)- лише у зрілому репродуктивному віці. У субмісивних щурів виявлено високий негативний зв'язок між вмістом тестостерону і Т3 лише в молодому репродуктивному віці. Кореляційні зв'язки між вмістом гормонів Т3 і Т4 відсутні у самців усіх вікових груп та різних типів поведінки, проте у субмісивних щурів молодого і зрілого репродуктивного періоду негативний зв'язок між Т3 і Т4 був на межі статистичної вірогідності.Ключові слова: тестостерон; тироксин; трийодтиронін; агресивні, урівноважені та субмісивні самці щурів.И.М. ВасильеваКОРРЕЛЯЦИОННЫЕ СВЯЗИ МЕЖДУ СОДЕРЖАНИЕМ ТЕСТОСТЕРОНА И ТИРЕОИДНЫХ ГОРМОНОВ У КРЫС РАЗНЫХ ВОЗРАСТНЫХ ГРУПП С АЛЬТЕРНАТИВНЫМИ ТИПАМИ ПОВЕДЕНИЯИсследованы корреляционные связи между содержанием тестостерона и тиреоидных гормонов у крыс разных возрастных групп с альтернативными типами поведения. У агрессивных крыс выявлена высокая положительная корреляция между содержанием тестостерона и тироксина (Т4) во всех возрастных группах, содержанием тестостерона и трийодтиронина (Т3)- лишь в зрелом репродуктивном возрасте. У субмиссивных крыс обнаружена высокая отрицательная корреляционная связь между содержанием тестостерона и Т3 только в молодом репродуктивном периоде. Корреляционные связи между содержанием гормонов Т3 и Т4 отсутствуют у самцов всех возрастных групп и разных типов поведения, однако у субмиссивных крыс молодого и зрелого репродуктивного периода отрицательная связь между Т3 и Т4 находится на границе статистической достоверности.Ключевые слова: тестостерон, тиронин, трийодтиронин, агрессивные, уравновешенные и субмиссивные самцы крыс.I.M. Vasyl'evaCORRELATION BETWEEN TESTOSTERONE AND THYROID HORMONES LEVELS IN RATS OF DIFFERENT AGE GROUPS WITH ALTERNATIVE BEHAVIOUR TYPESCorrelation between testosterone and thyroid hormones levels was investigated in rats of different age groups with alternative behaviour types. High positive correlation between testosterone and thyroxin levels was found in all the age groups of aggressive rats; between testosterone and T3 it was found only at mature reproductive age. In submissive rats high negative correlation between testosterone and T3 levels was shown only at young reproductive age. No correlation was found between T3 and T4 levels in males of all the age groups and different behaviour types. However negative correlation between T3 and T4 in young and mature reproductive age was on the limit of statistic trustworthiness.Key words: testosterone, thyroxin, triiodothyronine, aggressive, submissive and balanced males, rats.Поступила 04.10.11