Вивчення протимікробної активності ефірної олії мануки та її комбінацій з антибіотиками по відношенню до збудників опікової інфекції в дослідах in vitro - В.В. Мінухін; Н.І. Коваленко; В.Л. Ткаченко; Г.В. Сіріца (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 579.8:615.281:615.33:616-001.17-092.4В.В. Мінухін, Н.І. Коваленко, В.Л. Ткаченко, Г.В. СіріцаХарківський національний медичний університетВИВЧЕННЯ ПРОТИМІКРОБНОЇ АКТИВНОСТІ ЕФІРНОЇ ОЛІЇ МАНУКИ ТА ЇЇ КОМБІНАЦІЙ З АНТИБІОТИКАМИ ПО ВІДНОШЕННЮ ДО ЗБУДНИКІВ ОПІКОВОЇ ІНФЕКЦІЇ В ДОСЛІДАХ IN VITROВ ході дослідження виявлено синергізм протимікробної дії ефірної олії мануки та ряду антибіотиків по відношенню до умовно-патогенних мікроорганізмів - збудників опікової інфекції. Встановлено, що найефективнішими були комбінації олії мануки з азитроміцином, доксицикліном, цефоперазоном та цефотаксимом. Зроблено висновок, що олія мануки може бути рекомендована не тільки як самостійний препарат, але і як базовий компонент для створення нових лікарських препаратів.Ключові слова: опікова інфекція, ефірна олія мануки, антибіотики .В.В. Минухин, Н.И. Коваленко, В.Л. Ткаченко, А.В. СирицаИЗУЧЕНИЕ ПРОТИМИКРОБНОЙ АКТИВНОСТИ ЭФИРНОГО МАСЛА МАНУКИ И ЕЁ КОМБИНА-ЦИЙ С АНТИБИОТИКАМИ В ОТНОШЕНИИ ВОЗБУДИТЕЛЕЙ ОЖОГОВОЙ ИНФЕКЦИИ В ОПЫТАХ IN VITROВыявлен синергизм противомикробного действия эфирного масла мануки и ряда антибиотиков в отношении условно-патогенных микроорганизмов - возбудителей ожоговой инфекции. Установлено, что наиболее эффективными были комбинации эфирного масла мануки с азитромицином, доксициклином, цефоперазоном и цефотаксимом. Сделан вывод, что масло мануки может быть рекомендовано не только как самостоятельный препарат, но и как базовый компонент для создания новых лекарственных препаратов.Ключевые слова: ожоговая инфекция, эфирное масло мануки, антибиотики.V.V. Minukhin, N.I. Kovalenko, V.L. Tkachenko, G.V. SiritsaSTUDY OF ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF MANUKA ESSENTIAL OIL AND ITS COMBINATION WITH ANTIBIOTICS AGAINST CAUSATIVE AGENTS OF BURN INFECTION IN EXPERIMENTS IN VITROThe antimicrobial synergism of manuka essencial oil is combined with some antibiotics was discovered. Combinations of manuka essencial oil with azithromycin, doxycycline, cefoperazone and cefotaxime were demonstrated the highest antimicrobial effect against germs of burn infection. These results suggested that manuka essential oil can be recommended as self-supporting preparation, as basic component for new medication creationKey words: burn infection, manuka essential oil, antibiotics.Поступила 27.06.13